fb
БиблиотекитеНовини

Днес започва първият изцяло детски Софийски международен литературен фестивал

4 мин.

Началото на първото издание на Софийския международен литературен фестивал за деца и младежи и общо шесто за фестивала ще бъде дадено точно в 10:00 ч. днес на Камерна сцена на Младежки театър „Николай Бинев“ в столицата. Събитието се организира от Асоциация „Българска книга“ и ще продължи до 22 април със свободен вход за всички събития в Младежкия театър и Дома на киното. „Аз чета” е медиен партньор на фестивала и най-интересните събития от програмата ще можете да гледате и на живо във Facebook страницата ни.

Откриването ще бъде последвано от среща с писателя Виктор Самуилов „Деца, пазете шум!“, чийто модератор ще бъде Вал Стоева от фондация „Детски книги“. Актрисата Силвия Лулчева ще чете стихове от „Не е честно“ и „Ние мушмороците“.

Софийския международен литературен фестивал за деца и младежи се реализира с финансовата подкрепа на „Културна програма за Българското председателство на Съвета на Европейския съюз 2018 г.” на Национален фонд „Култура”.

Безплатни билети за останали свободни места могат да бъдат взети всеки фестивален ден от 10:00 до 18:30 часа на информационния щанд на фестивала на третия етаж на Младежкия театър до половин час преди избраното събитие и до изчерпване.

Ето и останалите събития от първия ден на Фестивала:

11:30 – Среща с писателката Катя Антонова
Камерна сцена на Младежкия театър (подходящо за деца 4-6 клас)
С писателката-фея Катя Антонова ще почетем, но по-важното – ще си поговорим! За това как се става писател. Как се разказват интересни истории. И защо четенето е едно вълшебно занимание! Освен че Катя с радост ще отговори на вашите въпроси, тя ще доведе със себе си и интересен гост – с крилца и поличка от захарни кристали. ​
Срещата с Катя, писател, издател, майка на четири деца, ще води Мария Пеева – самата Мама Нинджа, а откъс от „Феята от захарницата“ ще прочете актрисата Кристина Янева.

12:00 – Работилница „Птиче село“ с Катина Недева
Ателие-зона (подходящо за деца 1-4 клас)
„Птиче село“ е красива приказка за взаимопомощта и нуждата да погледнем на света през чужди очи. Универсално съчетание от думи и образи, в книгата си Катина Недева е скрила по нещичко за всекиго. В работилницата, водени от колажната техника на Катина, децата ще изработят собствени пернати приятели с най-различни истории, създавайки своето, шарено и радостно птиче село.

13:00 – Откриване на изложбата „Радост, тъга и надежда“
Фоайе на Младежкия театър
За изложбата в рамките на Фестивала (18 – 22 април) в Младежкия театър кураторът Антон Стайков избра 16 български художници. Всеки от тях е представен с една своя илюстрация. Различните техники и стилове показват жизнеността и богатството на българската детска илюстрована книга, а метафоричният изказ и емоционалната връзка с художествения текст обединяват тези на пръв поглед много различни автори.

15:00 – „Любовта е по-силна от дрогата“ – среща с Юлия Спиридонова
Камерна сцена на Младежкия театър (подходящо за тийнейджъри)
Кронос е математически гений, истински титан на логиката и… наркоман. Той се опитва да се откажа дрогата. Само че има малък проблем – дрогата не иска да се откаже от него… Дали любовта ще му помогне в тази битка? Откъс от „Кронос. Тоя нещастник!“ ще прочете актьорът Ахмед Юмер.

15:30 – „Плени знамето“ по приключенските поредици на Рик Риърдън
Ателие-зона (подходящо за деца 4-5 клас и тийнейджъри)
Ако си сред най-запалените фенове на приключенските поредици на Рик Риърдън и вярваш, че знаеш всичко за Пърси и приятели, богове, полубогове и чудовища, то е време да влезеш в битка и да премериш силите си в играта „Плени знамето“! Амброзията за победителите е гарантирана!
Водещи на играта Александър Драганов и Хелия Грекова

16:30 – Среща с писателката Дора Тот (Унгария)
Камерна сцена на Младежкия театър (подходящо за деца 4-9 години)
Унгарската писателка Дора Тот ще разкаже на децата за пъстрия, шумен и весел свят на понито Бриз и неговите приятели, ще почете на унгарски и ще обяви имената на победителите в конкурса за рисунки. Откъс от „Приключенията на понито Бриз и неговите приятели​“ ще прочете актьорът Юлиян Петров.

18:00 – Среща с Неделчо Богданов
Камерна сцена на Младежкия театър (подходящо за тийнейджъри)
Среща-разговор с аниматора и създател на „Българ” Неделчо Богданов, който ще разкаже повече за книгите, посветени на култовия герой и верните му приятели от Несебър. ​