fb
На щанда на...ПанаирътСпециални

Добре дошли на щанда на издателство „Парадокс“ (Шатра 6)

4 мин.

Advertorial

Ще намерите издателство “Парадокс” на Шатра 6 на Пролетния базар на книгата пред НДК. И тази година издателството ни е подготвило интересна селекция от заглавия под надслов “Литературата (с)мисъл”. Вижте някои от акцентите на щанда им.

Специално за панаира от печат излезе „Този мой живот си беше хубав“, петата книга на Жан д’Ормесон, издадена от “Парадокс”. В своята лебедова песен, Жан д’О е едновременно обвиняем в съда и прокурор на собствения си процес. В сбит, налудничав и завладяващ диалог авторът проследява забележителните моменти от своя живот, започнал между края на Първата световна война и Голямата депресия. Притиснат от своя строг и милосърден, на моменти безпощадно ироничен свръх-аз в ролята на прокурора, Д’Ормесон се потапя в миналото си и със спомени и размисли обрисува възхитителна, еклектична картина на своето битие като сякаш между другото оформя всестранния портрет на един век и на целия френски народ.

„Този мой живот си беше хубав“ не е просто още един мемоар, а проекция на вътрешния дискурс на автора със своя свръх-аз, разигран в типичния за творчеството на Д’Ормесон стил – с малко тъга и меланхолия и непоколебима вяра в човешкото и доброто.

Вече почти четири десетилетия Юрий Андрухович стоварва върху главите на публиката саркастичната си, апокалиптична и карнавална проза и сюрреалистичните си, стряскащи стихове. След “Московиада” и “Дванайсетте обръча”, “Парадокс” съвсем наскоро издаде още две негови книги.

„Любовниците на Юстиция“, най-новата творба на автора, е шарена литературна мозайка, разположена насред галицийската действителност, в която с ирония и хумор се преплитат пикаресковият романен стил, детективски загадки и реални исторически събития. С виртуозни композиционни и стилистични похвати Андрухович описва осемте различни истории и ги събира в един завършен литературен продукт. Последната половинка остава за любопитството на читателя. Стихосбирката “Писма до Украйна”, специално селектирана за “Парадокс” от автора, обединява 100 стихотворения, писани през 80-те и 90-те години.

Сред акцентите на щанда на “Парадокс” ще видите и други две съвсем пресни заглавия. “Чатъртън” е мистерия, в която популярният британски романист и автор на биографии Питър Акройд „разследва“ смъртта на Томас Чатъртън – реален персонаж, гениален поет-мистификатор от XVIII в., чийто живот приключва при мистериозни обстоятелства. Едва след смъртта си Чатъртън е разкрит като автор на редица известни и основополагащи „средновековни“ стихотворения, за които приживе е твърдял, че са били открити от него. Възхитителен талант и литературен фалшификатор, той е водещият образ в зашеметяващата амалгама от реалност и измислици, която Акройд, предлага на читателя. “Обичам те до лудост” пък е поетична книга на един от култовите автори на съвременната чешка литература – Яхим Топол. Топол е сред най-ярките представители на чешкия ъндърграунд до 1989 г., а стихосбирката с ново българско издание е публикувана за първи път през 1991 г.

“Изселване на щъркели” от Уалид Набхан разказва от първо лице историята за палестинец на име Набил, който е прекарал целия си живот извън родната си страна. Израстването му, неразривно свързано със съдбата на Палестина и целия арабски свят, преминава в опити да намери обяснение за развоя на събитията в Близкия изток, особено след Шестдневната война, която съвпада с рождението му. Ако тази книга все още не е в библиотеката ви, издателство “Парадокс” препоръчва да ѝ намерите място. Същото важи и за романа, носител на наградите “Гонкур” и “Гонкур в България” – “А след тях и децата им” от Никола Матийо. Сюжетът на творбата акцентира върху ролята на деиндустриализацията на Франция, довела до колапса на работническата класа и изпитанията, на които е подложено поколението от края на 70-те, към което принадлежи и самият Матийо. Работниците за първи път се оказват безработни и непотребни за обществото в зората на 90-те, а децата, които трябва да изхранват, израстват на улицата в обстановка на безвремие, безперспективност и шокиращ за възрастта им цинизъм. Тези условия на живот и ежедневният сблъсък с унижението стават плодородна почва за всевъзможни конфликти – класови, расови и междуличностни.

Всички книги на “Парадокс” ще се предлагат с 20% отстъпка по време на Пролетния базар на книгата – както на Шатра 6, така и онлайн на сайта на издателството. Заповядайте!