fb
На щанда на...Панаирът

Добре дошли на щанда на Сиела (107)

5 мин.

И тази година няма как да пропуснете щанд №107 на издателство „Сиела“, не само защото е първият, който ви посреща в НДК, и последният, който ви изпраща, но и защото ви очакват десетки грабващи заглавия, които силно ще затруднят избора ви. И тъй като е лесно човек да стане разноглед от желание да прочете всичко, ето няколко специални препоръки от издателството.

bratya_grimmНай-очакваната новина на изд. „Deja book(импринт на „Сиела”) на тазгодишния коледен панаир несъмнено е впечатляващото издание Детски и домашни приказки“ на Братя Грим – първото българско издание на оригиналните приказки на двамата братя, обединили за първи път разнообразния германски фолклор през 19 век. „Детски и домашни приказки“ не просто представя истинските истории без цензурата и без допълненията на „Дисни“, а и е снабдена със стотици пояснителни бележки от експерта и преводач Слави Ганев, илюстрации и подробен предговор.

rodariПодходяща за по-празнично настроените читатели е „Любими коледни истории на Джани Родари“. Пъстрата книжка с твърди корици е дело на художника Дамян Дамянов, който от три години ни радва с новите си илюстрации по различни книги на италианския автор. Сред предишните му проекти са „Приказки колкото усмивка“, неиздавани досега кратки истории, както и една от най-обичаните книги на Родари – „Джелсомино в Страната на лъжците“, която ви съветваме също да не пропускате. „Любими коледни истории на Джани Родари“ е пиршество за сетивата и идеален коледен подарък както за малки, така и за големи.

Няколко книги от български автори, издадени от „Сиела“ през тази година, правят силно впечатление като разтърсващия роман на Георги Бърдаров Аз още броя дните“, който спечели първото риалити за литература в българския ефир – „Ръкописът“ по БНТ1, нашумелия дебютен роман на Мирослав Пенков Щъркелите и планината“, новия роман на обичания автор Илия Троянов Власт и съпротива“ и новите луксозни преиздания на двете детски класики от Братя Мормареви – „Войната на таралежите“ и „Васко да Гама от село Рупча“. Сега обаче искаме да ви обърнем специално внимание на дебютния роман на журналистката Веселина Седларска – „Кладенецът“, който излезе едва преди месец, а вече е сред най-обсъжданите книги на издателството. „Кладенецът“ преплита психология, политика и общество в силно вълнуваща история за пътуването на човека в кладенеца на подсъзнанието – там, където се крият чудовищата, пречещи на щастието му.

Poslednata Teritoriya-FIN2Друг изключителен роман от български автор е Последната територия“ на Момчил Николов – със сигурност една от най-мащабните и задълбочени книги, на които ще попаднете тази година, както и за известно време напред. Един мъж се събужда в Барселона, без да има идея как е попаднал там. Нищо не му е познато, дори собственото му лице. Много въпроси се трупат, но бързо започват да се намират отговори, след като мъжът среща мистериозна жена и бавно започва да си спомня какви ги е вършил предната нощ. На фона на всичко това читателят, заедно с героите, пробива самата тъкан на реалността и броди из последната и най-мистериозна територия, тази на съня.

В рамките на нехудожествената литература пък споменаване заслужава един смел проект – „Да четеш „Лолита“ в Техеран“ – романизираният мемоар на иранската преподавателка по литература Азар Нафизи за страшните години след Ислямската революция в Иран от 1979 г. Тогава, когато сляпата цензура задушава свободата на словото, когато радикални ислямисти налагат монопол над целия живот, когато моралът се определя от безликото лице на режима, една вдъхновяваща жена събира най-обещаващите си студентки и чрез забранена западна класика ги учи да мечтаят отново.

PrintОбръщаме ви внимание и върху новото издание на „Задочни репортажи за задочна България“ на Георги Марков – парченце от историята ни, което винаги ще бъде навременно, което винаги ще съдържа самите нас по страниците си.

Другото ни историческо предложение за панаира е „Османската експанзия. 1453-1683 г.“ на Александър Стоянов (съосновател и администратор на клуб „Военна история“). Книгата е обективно и подробно изследване на османската военна машина, което няма аналог в българската историография.

Ще завършим този списък и с още един роман, чието действие се развива в Близкия Изток – „Жената на посланика“ на Дженифър Стайл – история за майчината любов в духа на „Не без дъщеря ми“ и за съпружеската обич, която разрушава граници. Самата Дженифър Стайл пише от личен опит, тъй като със семейството ѝ попадат в прицела на терористична атака, докато съпругът ѝ е посланик на Великобритания в Йемен.

Издателство „Сиела“ ще намерите точно срещу входа на НДК, на щанд №107, под надслова „Ние изДАВАМЕ повече“. Тук можете да следите за допълнителна информация за събитията по време на панаира: http://bit.ly/2hrbg8R, а други заглавия на издателството можете да намерите на сайта им и във фейсбук на Ciela Books.

[ + ]