fb
@-книгиБуккросинг

Добрич се присъединява към движението за свободни зони за четене

1 мин.

В навечерието на Нощта на литературата в градинката пред Дом-паметник „Йордан Йовков“ в Добрич бе поставена къщичка за книги, съобщава агенция Фокус. Инициативата е на Регионалния исторически музей, който беше едно от трите читателски гнезда.

Книгите в къщичката могат да се взимат свободно за четене, като всеки на свой ред остави книга за следващите читатели.

„Убедени сме, че с тази инициатива обогатяваме градското пространство, провокирайки интереса на малки и големи към словото, към книгата. Иска ни се Къщичката за книги да стане любимо място за срещи, разговори, споделяне и размяна на книги. Ние поставихме началото. Очакваме гражданите да подкрепят идеята ни“, посочи д-р Кремена Митева, уредник на литературния музей.

Върху вратичката на къщичката е поставен стикер с българския вариант на логото на Буккросингпътуваща книга, която търси нови читатели. Той беше използван за първи път през 2014г., когато стартира първата по рода си кампания „Пусни книга на свобода за Деня на книгата“, организирана от „Аз чета“. Един от най-популярните девизи на световното литературно движение е: „Да направим от целия свят библиотека!“.

Снимка: Дом-паметник „Йордан Йовков“