fb
Новини

Доброволческа акция в Читалище.то отново помага на „Пътуващите сандъчета“

1 мин.

След благотворителния книжен базар, организиран от „Аз чета“, на който бяха събрани близо 1000 лева за закупуване на нови детски книги за инициативата „Пътуващите сандъчета“НЧ „Читалище.то“  организира доброволчески следобед за регистрация на заглавията. По време на акцията над 200 книги ще бъдат регистрирани в сайта на bookcrossing.com и ще бъдат разпределени в сандъчета, за да поемат към малките читатели в цялата страна. Благодарение на платформата TimeHeroes.bg дни преди акцията на 20 май необходимият брой доброволци вече е набран.

Доброволци регистрират книги в Читалище.то за кампанията „Пусни книга на свобода“ през април 2016

„Пътуващите сандъчета“ е съвместна инициатива на Българската библиотечно-информационна асоциация (ББИА) и фондация “Детски книги”. Следвайки добрите практики на немските библиотеки, координаторите на проекта подбират интересни заглавия от съвременната детска литература и ги разпределят в читателски сандъчета, които се изпращат по предварителна заявка до библиотеки в цялата страна.

Книгите, включени в сандъчетата, се регистрират предварително в системата на сайта bookcrossing.com, където получават уникални номера. Това дава възможност по-лесно да се проследява движението на сандъчетата, а децата могат да споделят своите впечатления в онлайн дневника на всяка книга.

В момента пътуват близо 60 сандъчета, но те са крайно недостатъчни, за да удовлетворят огромния интерес и многобройните заявки от страна на библиотеки и училища. Затова екипът на фондация “Детски книги” с помощта на Читалище.то и доброволци ще подготви още 25 сандъчета, за да могат повече деца в цяла България да четат нови детски книги.