fb
Ревюта

Открийте своята чудатост в “Домът на Мис Перигрин за чудати деца”

2 мин.
Domat na Mis Perigrin za chudati deca Ransam Rigs

domat-na-mis-peregrin-za-chudati-detsa„Домът на Мис Перигрин за чудати деца“ на Рансъм Ригс (изд. „Бард“)  е роман, който едва ли бихте подминали, ако видите в книжарниците. Рядко съдя книгите по външния им вид, но удивителната, сивкава и твърда корица с левитиращо момиче определено привлича вниманието. А старите фотографии ме накараха да настръхна и развихря въображението си още преди да съм започнала да чета.

Главният герой в историята е 16-годишният Джейкъб, израснал с фантастичните и страшни истории на дядо си Ейбрахам Портман.  Евреин, роден в Полша по време на Втората световна война, Ейб Портман е от малкото успели да избягат в тези тежки времена, намирайки спасение на изолирания остров Кеърнхолм до Уелс. Там израства в необичайното сиропиталище на мис Перигрин. В разказите от неговото детство се спотайват странни чудовища. Необикновени и мистериозни деца, с които е отраснал – ужасно силно момиче, което може да повдигне и скала, момчето, в което живеят пчели, които то управлява или пък момичето с уста на тила. Джейкъб е поразен от фотографиите им и като пораснал все повече се чуди как е вярвал, че са истински, когато е бил момче.

Ейб, вече на години, постоянно забравя и халюцинира, че го преследват. В деня, в който Джейкъб става свидетел на смъртта му, всичките му представи за реалност и фантазия се объркват. Родителите му решават, че полудява и го карат да посещава психиатър. По съвет на д-р Голън, Джейкъб заминава заедно с баща си на пътешествие до остров Кеърнхолм, за да открие истината за дядо си и да преодолее болката от загубата му.

Пътуването до острова разкрива тайни, впримчени в миналото. Но дали тези уникални обитатели на сиропиталището са съществували, или са били просто плод на въображението на едно дете, изплашено по време на войната, ще разберете сами, прочитайки този обсебващ, фантастичен роман. В книжарниците можете да го намерите като трилър или хорър, но аз определено не бих го квалифицирала така. Докато го четях, ми напомни за последните книги на Хари Потър – едно магическо приключение, изпълнено с мистерии. А най-хубавата част е, че блестящият режисьор Тим Бъртън е започнал снимките на филмова адаптация, която се очаква да дебютира в кината на 4.03.2016 г.

Още едно мнение за книгата прочетете в „Книголандия“.