fb
НовиниПо света

Дорис Лесинг почина на 94

1 мин.

Носителката на Нобелова награда за литература за 2007 година Дорис Лесинг е починала миналата нощ на 94 години, съобщава Guardian.

Британската писателка, родена в иранския град Керманшах и израснала в Зимбабве, Африка, е автор на повече от 50 романа в различни жанрове – от политическа и социална проза до фантастика и комикси. Изпод перото й са излезли книги като „Тревата пее“ (1950), поредица от пет романа под общото име „Деца на насилието“ (1952–69), „Добрият терорист“ (1985) и др.

Една от най-популярните й книги е „Златната тетрадка“, издадена през 1962 и определяна от мнозина като „библия на феминизма“ е издавана у нас. Други три от книгите й – „Лятото преди мрака“, „Цепнатината“ и „Петото дете“ също са преведени на български.

Дорис Лесинг спечели Нобеловата награда за литература на 88 години, което я превърна в най-възрастния носител на наградата и едва 11-та жена с престижното отличие.

По думите на романистката нещастното детство е една от причините тя да започне да пише.  Чести теми в творчеството й са конфликтите между различните култури, расовото неравенство, противоречието между личната съвест и общото благо. През средата на ХХ век Лесинг е изключително активна в обществения живок като участничка в антиядреното движение, а  заради критика й на апартейда има забрана да пътува в ЮАР и Родезия.

Лесинг е носител на повече от 15 престижни награди за литература.