fb
БългарияНовини

Достъпът до култура е топ приоритет за министър Атанасов

2 мин.
Министърът на културата Атанас Атанасов представи зам.-министрите Весела Кондакова, Юрий Вълковски и проф. д.a.н. арх. Бойко Кадинов.

Достъпът до култура, качественият културен обмен на международно ниво, както и опазването и популяризирането на богатото ни културно-историческо наследство са сред топ приоритетите на екипа на министър Атанас Атанасов, стана ясно при представянето на новия екип на ведомството.

„Дълбоко вярвам в богатството на българската култура и съм убеден, че освен с нашето славно минало и красиви традиции ние имаме потенциал да се гордеем с едно светло и истински обещаващо бъдеще”, посочи той и заяви, че вижда България на своето достойно място на световната карта. „Това, на което ще разчитам, е заразното добро, на здравия разум, както и на силата на всеки един от нас да превъзмогне собственото си его в името на по-голямата обща кауза“, посочи Атанасов.

Зам.-министър Весела Кондакова ще ръководи и осъществява политиката на Министерството на културата, свързана със сценичните изкуства, училищата по изкуствата и по културата; авторското право и сродните му права, българското кино.

Зам.-министър Юрий Вълковски ще отговаря за политиката на Министерството на културата в областта на нематериалното културно наследство, международните и регионални дейности, библиотеките, читалищата, любителското творчество.

Зам.-министър проф. д.a.н. арх. Бойко Кадинов ще следи за осъществяваната политика на Министерството на културата в областта на материалното културно наследство, изобразителните изкуства, музеите и галериите.

Сред задачите, които стоят пред екипа на Министерството в тези области, проф. д.a.н. арх. Кадинов посочи необходими промени в Закона за културното наследство (в контекст и с други закони), инициирането на Закон за архитектурата, на промени в неработещия сега Закон за меценатството. Зам.-министър Кадинов подчерта важността и на програмата за капиталови разходи, в която следва да намерят място всички обекти от национално значение. Министър Атанасов обясни, че е изключително важно да бъде изработена национална Стратегия за развитието на българската култура, каквато е заложена в Закона за закрила и развитие на културата.