fb
Книги и киноСпециални

„Друговремец“ и магията на миналото

4 мин.

Срещата ми с този великолепен сериал беше съвсем случайна. Не бях чувала за него, никой не ми го беше препоръчвал. Попадна ми, докато търсех фентъзи поредица из IMDb. Когато прочетох, че е в приключенско-фантастичен жанр, на всичко отгоре и с романтично-драматични нотки, си пуснах трейлъра. Останах повече от приятно изненадана! Оказа се, че е с британски актьори, а действието се развива в Шотландия… В миналото! Да, главната героиня е пътуваща във времето жена, а епизодите са изпълнени с битки, пиршества, замъци, кринолини, цинични шотландци, бездънна омраза и пламенна любов.

„Друговремец“ е по мотиви от романите на американката Диана Габалдон. Нейният епос се състои от девет романа, два от които са преведени на български – „Друговремец“ и „В капана на времето“ (изд. „Pro Book“). За съжаление, все още не съм ги прочела, но и това ще стане в близко бъдеще. Създател на сериала е Роналд Мур (продуцент и сценарист на Star Trek).

Сюжетът се развива в две епохи: през 40-те години на XVIII и XX век. Клеър Рандал е медицинска сестра по време на Втората световна война. След войната тя и съпругът й Франк посещават Инвърнес в Шотландия. Там Клеър открива камъните Craigh na Dun и изведнъж се озовава няколко века назад в миналото – през 1743 г., в разгара на сблъсъците между британци и шотландци и в периода на Якобитското въстание, водено от Чарлз Стюарт. Клеър попада в бурната епоха и съдбата й се преплита с тази на чаровния шотландец Джейми Фрейзър.

Клеър е 27-годишна красива, горда англичанка с чепат нрав, която знае как да оцелява. Жена с главно Ж, която ще се бори до последен дъх. Тази, която ще раздере плътта си, за да спаси любимия. Джейми пък е 23-годишен шотландски боец, весел и свободолюбив, претърпял много болка и несгоди. Той е от мъжете, които ще направят всичко за любимите си хора. „Мога да понеса собствената си болка, но не мога да понеса твоята. Би ми коствало повече сила, отколкото имам„, нежно казва той на Клеър. Любовта между двамата е силна, разтърсваща, изпепеляваща и най-вече безгранична. Онази любов, за която четем в приказките и за която бленуваме наяве.

Актьорският състав е отлично подбран. Главната женска роля е поверена на прекрасната Катриона Балф, която получава три номинации „Златен глобус“ за играта си тук. Главната мъжка роля изпълнява талантливият театрален и киноартист Сам Хюган. Между Катриона и Сам има изумителна екранна химия, което допринася са безкрайно убедителните и реалистични любовни сцени.

Друг впечатляващ актьор е Тобиас Мензийс, изпълняващ ролята на Франк Рандал и Джонатан Рандал. Двата образа са изградени и пресъздадени блестящо от Тобиас. Изобщо, целият актьорски състав разполага със страхотен заряд и е обаятелен и убедителен пред камера. Прекрасната актьорска игра се допълва от епичните костюми – изпипани докрай, според епохата. Всичко – от типичната мъжка шотландска поличка до безумно пищните женски рокли, е съобразено с времето и модата.

А музиката? Дали защото съм фен на келтските звуци, или защото Беар Мак’Краари (познат ни от сериалите „Живите мъртви“ и „Демоните на Да Винчи“) е безупречен композитор, но за мен мелодиите са омагьосващи!

С риск да досадя, искам да обърна внимание и на местата, където се снима сериалът, демонстриращи богатствата на шотландската земя. Има заснети сцени в селца като Curloss и Limekilns (само като им изрека имената и си представям група усмихнати леприкони!). Фон на действията са замъци, паркове, долчинки, хълмове, църкви, Глазгоуската катедрала и пр.

„Друговремец“ е сериал, с който може да развихрите въображението си, да забравите грижите и да се потопите в един омагьосващ свят – чудесен, поразителен, забележителен…

Ye are Blood of my Blood, and Bone of my Bone,
I give ye my Body, that we Two might be One.
I give ye my Spirit, ’til our Life shall be Done.

Ревюто ни за романа „Друговремец“ можете да прочетете тук.