fb
Ревюта

„Друговремец“ – за любовта, която преодолява времето и пространството

3 мин.
drugovremets

drugovremets„Друговремец“ (изд. „ProBook“) на Диана Габалдон някак си премина незабелязано в България. Съдейки по това, че само първата книга от поредицата е издадена у нас, явно масовият хайп я е подминал на родна почва. Но ако сте от онези романтични души, които харесват зелените хълмове, необятните пространства, ветровитото време и идеализираната представа за огромни мъже с поетични души, то „Друговремец“ е вашата книга. Романът показва онази идеализирана Шотландия, в която любов отвъд времето и пространството е възможна и за която по-чувствителните жени си мечтаят. Неустоима комбинация от екшън, мистерия и политически интриги.

Клеър е медицинска сестра, която след края на Втората световна война се отправя на втори меден месец със съпруга си Франк във високите части на Шотландия. Посещението им е свързано и с желанието на Франк да проследи корените на свой далечен роднина, британски офицер, живял през XVIII век. Един ден, докато Клеър разглежда мегалитна каменна структура, незнайно как се озовава 200 години назад в миналото. Там тя е заловена именно от предшественика на Франк, но после е спасена от група шотландци, които я отвеждат в клана Маккензи. Въпреки обясненията й, че пътува за Франция, шотландците подозират, че Клеър е английска шпионка. Познанията й като медицинска сестра й дават възможност да заеме мястото на лечителка в замъка и да се впише в малката общност, докато обмисля как да стигне отново до камъните и се върне при съпруга си.

Междувременно (както често се случва в любовните истории) пътят й непрестанно се пресича с Джейми Фрейзър и въпреки че не го признава, тя е привлечена към него. Обрат в събитията принуждава Клеър и Джейми да сключат брак и историята продължава да се развива с интересни случки, които правят книгата толкова увлекателна. Диана Габладон не се спира само върху взаимоотношенията на двойката, а вплита нови и интригуващи моменти и успява да поддържа силен ритъм до финала.

Бих добавила и още един плюс на романа – по-достоверната представа за миналото (по принцип удобно пропускана в любовните исторически романи) с неговата мръсотия, невежество и болести. Диана Габалдон не задълбава в последните, но е добавила някои реалистични описания. Също така не се случва много често да прочетеш история, в която жената е по-възрастна от мъжа, пък дори и само с 4 години. Все пак Клеър е на 27 години, а Джейми – на 23.

Джейми и Клеър са запомнящи се образи, които се открояват сред огромния поток романтични двойки, заливащи ни от розовите романи. Въпреки че сюжетът не е кой знае колко оригинален и със сигурност темата за пътуване назад в миналото е доста експлоатирана, Диана Габалдон успява да напише запомняща се история.

Въпреки че е началото на поредицата, романът може да се чете абсолютно самостоятелно и историята свършва достатъчно задоволително. Аз лично няма скоро да посегна към следващите части, тъй като имам представа какво се случва по-нататък и мисля, че в последните книги Габалдон започва да си изсмуква историята от пръстите. По първите два романа вече е заснет сериал, така че можете да се насладите на красивата шотландска природа и интересната история.

Трейлър на първи сезон на сериала можете да гледате тук: