fb
БиблиотекитеКнижни пътуванияСпециални

Дървена библиотека пази „живото наследство“

2 мин.
Снимка: © Sai Zhao

Представете си стълбище, което никога не свършва, безкраен кръг от щрангове и стъпала, събрани в традиционна дървена къща. Стените са превърнати в матрица от рафтове и прозорци. И книги. Pingtan Book House е място, където децата четат и играят едновременно и представя новия модел на провинциалните библиотеки в Китай. Това е описанието, което архитектите дават за новия си проект в Пингтан, реализиран през 2021 година. Място, което едновременно служи за откриване на нови книги, четене и игри за децата в района.

„Стойността на този проект се крие в два основни урока. Първият е пряко свързан с децата на Пингтан, които освен че се наслаждават на играта в библиотеката, са осъзнали, че тяхната култура е жива и остава модерна в този бързо променящ се свят. Вторият е свързан с дисциплината в момент, в който архитектурата изглежда е загубила душата си за постоянно взискателните разработчици, което кара човек да осъзнае общественото ѝ значение. Социалното въздействие не изисква големи суми финансови инвестиции, дизайнът не се ограничава до проекти от висок клас, архитектурата трябва да има цел“, обясняват от архитектите от лаборатория за изследване на дизайна Condition_Lab. Библиотеката е създадена в сътрудничество с UAL Studio Area, както и в тясно сътрудничество с местни дърводелци и студенти от училището по архитектура.

Снимка: © Sai Zhao

Любопитното е и самото строителство – без бетон. Според традициите в района, цели села са били изградени от местна китайска ела. Затова и този в този проект те изцяло залагат на дървения материал в опит да запазят „архитектурната ДНК“ на местността. Поликарбонат е използван единствено за фасадните панели, които позволяват слънчевата светлина да се филтрира през деня и осигуряват светеща обвивка на сградата през нощта.

Библиотеката се намира до основно училище Пингтан, построено преди 20 години, изцяло от бетон. Комплексът побира повече от 300 деца на възраст между 6 и 13 години. Състои се от клъстер, включващ зала и столова, класна стая, общежития и администрация, с общ двор.

„Библиотеката се явява това малко вмъкване, форма на „живо наследство“, която ще свърже отново и ще вдъхнови децата, позволявайки им да оценят културата си чрез пряка ангажираност“, категорични са създателите ѝ. 

Снимка: ©Chen_Xiaotie