fb
НовиниПо света

Двама автори оттеглиха своите номинации от Hugo Awards

2 мин.
Hyugo

Спорът около тазгодишните номинации за Hugo Awards се заплита все повече. Двама автори, които бяха номинирани за наградите Hugo решиха да се оттеглят от надпреварата, съобщава сайтът io9.com. Марко Клос и Ани Белет бяха включени във фенските препоръчителни списъци “Sad Puppies” и “Rabid Puppies”, но пожелаха да бъдат премахнати от тях.

“Sad Puppies” и “Rabid Puppies” са списъци с произведения, достойни за номиниране в различните категории на наградите Hugo, които са съставени от блогърите от сайтовете Vox Day и Bradrtorgersen. Те обединяват по-консервативно настроените почитатели на научната фантастика, които успяха да се мобилизират и да прокарат своите кандидати сред номинираните за тази година.

Досега членовете на „WorldCon“ (World Science Fiction Convention) определяха чрез гласуване победителите в различните категории. За 2015 г. обаче бяха въвеждени промени в регламента и всеки, участвал в поне едно събитие на WorldCon, получава право да гласува.

Марко Клос, номиниран за романа си “Lines of Departure”, мотивира решението си така:

“Разбрах, че книгата ми “Lines of Departure” е една от номинираните в кампанията на Vox Day „Rabid Puppies“. И независимо от това кой друг е препоръчител романа за финалното гласуване, сигурно е, че присъствието на “Lines of Departure” сред номинираните се дължи на включването му в „Rabid Puppies“. Не мога с чиста съвест да приема номинация, която не се дължи единствено на качествата на работата ми, затова нямам друг избор, освен да се оттегля от надпреварата.”

Ани Белет, която бе номинирана в категорията къс разказ с „Goodnight, Stars“, заяви:

“Оттеглям се, защото ситуацията излиза извън контрол и се отдалечава твърде много от добрата научна фантастика. Моята история и аз сме въвлечени в игра на политическа народна топка, където аз съм едновременно и играч, и кълбото.

Цялата ми радост, която тази номинация можеше да ми донесе, е помрачена. Вече не става дума за празненство на доброто писане и аз не искам да бъда част от случващото се. Не съм топка. Не искам да бъда играч.”

Интересен е фактът, че редица от книгите, допуснати до финалното гласуване, са публикувани от Castalia House, издателство, управляваното от създателя на Vox Day Теодор Бийл.

Джордж Р. Р. Мартин също се включи в разискванията по казуса, като  посвети няколко публикации в блога си по темата „Puppygate“ и изрази своята позиция.