fb
10, които...Новини

Прочети Оскарите: 7 литературни връзки зад номинациите през 2024

6 мин.
Снимка: Netflix

Номинациите за 96-ите годишни награди „Оскар“ вече са обявени и се оказва, че много от отличените филми имат силни литературни връзки. От Нюйоркската библиотека насочват вниманието ни към факта, че дори пет от десетте номинирани за най-добър филм са базирани на книги. Открийте кои са тези произведения по-долу в текста.

Победителите ще бъдат обявени на 10 март, което ви дава достатъчно време да почетете още малко!

„Американска фантастика“

базиран на книгата „Erasure“ („Изтриване“) от Пърсивал Евърет

Писателската кариера на Телониъс „Монк“ Елисън е достигнала дъното, докато наблюдава небивалия успех, който постига случайна дама, при издаването на първия си роман. Междувременно Монк се опитва да се справи с истински семейни трагедии – възрастната му майка бързо се поддава на болестта на Алцхаймер, а той все още се бори с отзвука от самоубийството на баща си. В яростта и отчаянието си Монк се захваща с роман под псевдоним и скоро той се превръща в следващото голямо нещо. Как Монк се справя с личните и професионални последствия разказва този дързък и опустошителен роман.

Номинация за: Най-добър филм, Най-добър актьор (Джефри Райт), Най-добър поддържащ актьор (Стърлинг К. Браун), Най-добър адаптиран сценарий, Най-добра оригинална музика

„Пурпурен цвят“

базиран на „Пурпур“ от Алис Уокър

Разделени още като момичета, сестрите Сели и Нети не губят надеждата и спомена въпреки времето, разстоянието и тишината. Чрез поредица от писма, обхващащи почти тридесет години, първо от Сели до Бог, след това от сестрите една до друга, романът въвлича читателите в богат и запомнящ се портрет на цветнокожите жени – тяхната болка и борба, приятелство и израстване, издръжливост и смелост.

Номинация за: Най-добра актриса в поддържаща роля (Даниел Брукс)

„Убийците на цветната луна“

базиран на романа „Убийците на цветната луна“ от Дейвид Гран

През 20-те години на XX век поредица от мистериозни смъртни случаи разтърсва най-богатия народ в света – племето на осейджите от Оклахома, които са наследили правата върху огромните петролни залежи под своя резерват. Апетитите на влиятелни бизнесмени и безскрупулни престъпници са насочени към негостоприемната прерия, а индианците се превръщат в пречка, която трябва да бъде отстранена. Резултатът е престъпление, което спокойно може да бъде определено като масово избиване или дори етническо прочистване, но което дълго време остава незабелязано.

Номинация за: най-добър филм, най-добър режисьор (Мартин Скорсезе), най-добра актриса (Лили Гладстон), най-добър актьор в поддържаща роля (Робърт де Ниро), дизайн на продукцията, дизайн на костюми, операторско майсторство, монтаж, оригинална музика, оригинална песен („Wahzhazhe (A Song For My People)“)

„Нимона“

Базиран на „Nimona“ от Н. Д. Стивънсън

„Нимона“ е научнофантастичен графичен роман от американския карикатурист Н. Д. Стивънсън. Историята следва главния герой, мениджър, който се присъединява към опозорения рицар Балистър Черно сърце в плановете му да унищожи свръхконтролиращия Институт.

Номиниран за: Най-добър анимационен филм

„Nyad“

Базиран на „Find a Way“ от Дияна Наяд

Разказ от първа ръка за рекордното плуване на авторката от Куба до Флорида, който описва нейните ранни постижения и неуспехи, подкрепата зад решението ѝ да се върне към състезателното плуване и решимостта ѝ да живее живота на най-високи обороти.

Номинация за: Най-добра актриса (Анет Бенинг), Най-добра поддържаща актриса (Джоди Фостър)

 „Опенхаймер“

Базиран на „Опенхаймер: Американският Прометей“ от Кай Бърд и Мартин Шъруин

Опенхаймер ръководи гигантския проект за създаване на атомната бомба, но след бомбардировките над Хирошима и Нагасаки се възправя с целия си авторитет срещу собственото си творение и зове убедително за международен контрол над ядреното оръжие. Противопоставя се яростно срещу вдигането на залозите с разработването на водородната бомба и опасното желание на военните да натрупат огромен ядрен арсенал в началото на Студената война – особено след като Съветският съюз бързо настига американците в тази надпревара. Обвинен, че е едва ли не дългогодишен комунистически агент, един от военните герои на Америка е изправен пред неумолими врагове, а службите следят всяка негова крачка и подслушват всяка негова дума, подготвяйки унизителен процес, с който да му запушат устата.

Номинация за: Най-добър филм, Най-добър режисьор (Кристофър Нолан), Най-добър актьор (Килиан Мърфи), Най-добър поддържащ актьор (Робърт Дауни Джуниър), Най-добра поддържаща актриса (Емили Блънт), Адаптиран сценарий, Дизайн на продукцията, Дизайн на костюми, Операторско майсторство, Монтаж , Грим и прическа, Озвучаване

„Клети създания“

Базиран на „Poor Things: Episodes from the Early Life of Archibald McCandless Md Scottish Public Health Officer“ от Алистър Грей

През 1880 г. в Глазгоу, Шотландия, студентът по медицина Арчибалд МакКендлес се оказва омагьосан от интригуващото създание, известно като Бела Бакстър. Предполага се, че е продукт на дяволския учен Годуин Бакстър, Бела е възкресена с единствената цел да изпълни капризите на своя благодетел. Докато желанието му се превръща в мания, мотивите на Арчибалд да освободи Бела се оказват толкова егоистични, колкото и тези на Годуин, който претендира за тялото и душата ѝ. Но Бела има свои собствени страсти, които да преследва. Страсти, които я отвеждат в аристократични казина, долнопробна Александрия и парижки бордел, достигайки кулминация в шотландска църква. Изследвайки положението си на жена в сянката на патриархата, Бела знае, че зависи от нея да се освободи – и да реши какво значение, ако има такова, има истинската любов в живота ѝ.

Номинация за: най-добър филм, най-добър режисьор (Йоргос Лантимос), най-добра актриса (Ема Стоун), най-добър поддържащ актьор (Марк Ръфало), адаптиран сценарий, дизайн на продукцията, дизайн на костюми, операторско майсторство, монтаж, грим и прическа, оригинална музика

„Зоната на интерес“

Базиран на The Zone of Interest от Мартин Еймис

Портрет на живота и неочакваната любов в концентрационен лагер изследва дълбините и противоречията на човешката душа, както и способността на индивидите, които са подложени на изпитание да признаят истинската си същност.

Номинация за: най-добър филм, най-добър режисьор (Джонатан Глейзър), адаптиран сценарий, звук, международен игрален филм


Част от споменатите книги, както и още много заглавия, вдъхновили големи филмови шедьоври, можете да поръчате от Ozone.bg.