fb
БългарияНовини

Двама издатели и книжен блогър сред кандидатите за народни представители на „Движение Да, България“

1 мин.

Културата и книгите ще бъдат акцент в работата на „Движение Да, България“ в следващия парламент. За това подсказват кандидат-депутатските листи на коалицията за изборите на 26 март, където виждаме имената на управителя на изд. „Жанет 45“ Манол Пейков, управителя на изд. „Black Flamingo Publishing“ Виктор Лилов и съдателя на „Аз чета“ Александър Кръстев, който ще бъде кандидат във Велико Търново и Благоевград. Стартът на кампанията на “Движение Да, България” бе даден официално в събота следобед със срещи с граждани в близо 30 града в цялата страна.

Културната сфера е представена в листите на движението още от преподавателя в Софийския университет проф. Александър Кьосев, актьорите Веселин Калановски, Филип Трифонов и Мариян Маринов, бившия директор на Софийска филхармония Виктор Стоянов, концертмайстора на филхармонията Павел Златаров, рокмузикантите Васил Гюров и Свилен Ноев и др.

Програмата на “Движение Да, България” в областта на културата ще бъде представена през следващата седмица. Сред обявените досега на срещи с граждани и медийни участия мерки са децентрализация на културата чрез създаване на национални центрове по изкуствата; разширяване на достъпа до култура, включително през образователната система; увеличаване на бюджета за култура и средствата, разпределяни към отделните подсектори; законодателни инициативи в областта на авторското право, меценатството и други сфери на културата и водене на активна външна културна политика от страна на държавата.