fb
НовиниПо света

Двама нобелови лауреати са номинирани за международната награда Man Booker 2016

2 мин.

международна награда ман букърСписъкът с номинирани за международната награда за литература Man Booker 2016 включва двама носители на Нобелова награда, двама предишни финалисти и двама дебютиращи автори, съобщава The Bookseller.

Сред 13-те избрани писатели, които продължават в следващия етап на селекция, се открояват имената на Кендзабуро Ое и Орхан Памук, нобелови лауреати за 1994 г и 2006 г. Романът, за който е номиниран Памук – „Странност на ума“ излезе на български тази седмица.

Сред номинираните е още италианката Елена Феранте, за която това е четърта номинация в дългия списък на наградата. Останалите селектирани автори са Хосе Едуардо Агуалуса, Хан Канг, Майлис де Керангал, Ека Курниван, Ян Лянке, Фистън Мванза Мухила, Рудуан Насар, Мари Ндайе, Аки Оликайнен, и Робърт Сийтлер.

Избраните автори са представители на четири континента, девет езика и 12 държави, съответно – Ангола, Италия, Южна Корея, Франция, Индонезия, Китай, Демократична република Конго, Бразилия, Япония, Финландия, Турция и Австрия. Дългият списък с номинирани е определен от общо 155 кандидатури и представя „най-доброто от художествената литература в световен мащаб“.

От 2005 г. Международният приз Man Booker се връчваше на всеки две години за постижения в областта на художествената литература в целия свят за автори, публикували поне една книга на английски в оригинал или превод.

От 2016 г. наградата ще се връчва всяка година с цел да се увеличи публикуването и търсенето на качествена литература, преведена на английски език. Наградният фонд е 62 хил. лири, а отличената творба ще получи 50 хил., по равно разделени между автор и преводач. В надпреварата участват романи и сборници с разкази, преведени на английски и издадени във Великобритания през предходните две години.

Краткият списък с финалисти ще бъде обявен на 14 април, а победителя – през месец май.