fb
Ревюта

Да танцуваме с дванайсетте принцеси на Рут Сандерсън

3 мин.
dvanayset-tantsuvashti-printsesi-tvardi-koritsi_1

dvanayset-tantsuvashti-printsesi-tvardi-koritsi_1Както вече писах, моята дъщеря ми дава перфектното извинение да си купувам прекрасни детски книги, а това, че е момиченце, отваря още по-широко врати за детето, което дреме в мен. А знаете ли кое е по-добро от една принцеса – дванайсет принцеси. Затова и в колекцията ми с приказки заслужено се нареди „Дванайсет танцуващи принцеси” (изд. „Софтпрес“), преразказана от Рут Сандерсън.

Историята не е толкова популярна и известна като тези на „Пепеляшка” и „Спящата красавица”, но пък е не по-малка магическа. Всяка нощ дванайсетте принцеси, въпреки, че остават зад заключени врати, успяват някак да се изплъзнат и да оставят балните си обувки скъсани от танцуване. Разбира се, кралят обявява, че ще даде една от принцесите за жена на този, който разбере какво се случва. Много принцове опитват късмета си, но просто изчезват през нощта, а обувките на царските дъщери все така се оказват скъсани всяка сутрин. Един ден момък от простолюдието, със загатната помощ на елфите, успява да разгадае тайната и да спечели ръката на най-малката принцеса.

Рут Сандерсън е вплела елементи от френската и немската версия на историята, както беше направила и с „Пепеляшка”. Интересното е, че самата приказка е позната под различни версии в много държави, сред които Русия, Индия, Армения, Унгария, Турция, Португалия и Шотландия. В един от по-старите немски варианти има само една принцеса, която износва дванайсет обувки за една нощ. Къде се губят корените на историята остава неясно – очевидна е намесата на магически създания, благодарение на които принцесите успяват да се измъкнат всяка нощ, както и на старата жена, която дава вълшебното наметало на Михаил, чрез което той успява да стане невидим и да разкрие истината.

Това със сигурност е една от онези истории, в които хората са обяснявали различни и необичайни случки с елфите или други вълшебни същества, решили по една или друга причина да окажат влияние върху живота на смъртните. Свидетелство за това колко стара е приказката е фактът, че принцесите спят в една стая – нещо което е било обичайно за ранното Средновековие.

Любопитно е, че за да илюстрира принцесите, Рут Сандерсън е използвала истински модели, облечени в костюми от XV век. Преди да бъдат нарисувани, те са били заснети в различни дрехи и пози, на базата на които след това тя пресъздава прекрасните илюстрации. Великолепно изобразени са и замъка, пейзажите и омагьосаната гора, като е очевидно огромното внимание към детайлите. И тук всичко е подчинено на една историческа епоха.

Ако търсите коледен подарък за детето си и искате нещо красиво, класическо и с красиви илюстрации, то „Дванайсет танцуващи принцеси” са перфектния избор. Това безспорно е книга, която ще остане за децата на вашите деца.