fb
Книги и киноНовиниПо света

„Дюн“ взе най-голямата филмова награда на кинематографистите

1 мин.
Снимка: Warner Bros

Грейг Фрейзър от „Дюн“ спечели голямата филмова награда на 36-ите годишни награди ASC на Американското дружество на кинематографистите, които бяха раздадени в Холивуд, пише Deadline.

Епосът на Дени Вилньов, базиран на класическия роман на Франк Хърбърт, беше един от двата филма, които се появиха с най-голяма инерция, след като спечели наградата за операторско майсторство на филмовите награди BAFTA миналата седмица. Той победи „Силата на кучето“, който спечели наградата Critics Choice Award същия ден.

Кателин Аризменди от „Дюн“ прие наградата за Фрейзър, който наскоро даде положителна проба за COVID-19 и не успя да присъства на церемонията. Аризменди прочете реч на Фрейзър, който спечели ASC за изключителни постижения в кинематографията.

Другите номинирани за голямата филмова награда бяха Ари Вегнер за „Силата на кучето“, Бруно Делбонел за „Трагедията на Макбет“, Дан Лаустсен за „Кошмарна алея“ и Харис Замбарлукос за „Белфаст“. Всички освен Замбарлукос също са номинирани за наградата на Оскар за най-добра операторска работа. Всички тези заглавия също се борят за най-добър филм следващия уикенд.