fb

Книжарници "Хермес" препоръчват, виж какво!

НовиниПо света

Дж. К. Роулинг с награда PEN за литературни заслуги

1 мин.
J.K. Rowling

Dzhoan RoulingДжоан Роулинг ще получи награда PEN за принос в литературата на 16 май по време на годишната гала на PEN Америка в Ню Йорк, съобщава The Guardian.

Наградата е присъдена за литературната дейност на британската писателка и ролята й като „яростен противник на цензурата“ и „защитник на правата на жените и момичетата“.

PEN подчертават също и приноса на благотворителна дейност, която Роулинг активно развива с двете си организации с нестопанска цел – Volant и Lumos, борещи се срещу бедността и за правата на жените и децата в неравностойно положение.

„Чрез творбите си Дж. К. Роулинг предизвиква въображението, емпатията, чувството за хумор и любовта към четенето. Заедно с това разкрива моралните избори, които ни помагат да разберем самите себе си.“, казва председателят на PEN Америка Андрю Соломон.

ПредGuardian Роулинг заявява, че за нея е огромна чест да бъде избрана за тази награда и че се чувства смирена от оценката на нравствената стойност на произведения й, дадена от организация, която дълбоко уважава.

Досега награда е печелена от автори като Тони Морисън, Салман Ружди, Филип Рот и др.

PEN International е най-старата международна литературна организация, чиито цели са сътрудничество на авторите от всички краища на света; свобода на словото; подчертаване на важната роля на литературата; защита на човешките права. Абревиатура PEN идва от английските думи рoet (поет), essayist (есеист) и novelist (романист).

[ + ]