fb
БиблиотекитеНовини

Джей Зи превзе обществената библиотека в Бруклин

3 мин.
Снимки: The New York Times

Откъси от текстове на Джей Зи обвиха извитата каменна фасада в стил Арт Деко на главния клон на Бруклинската обществена библиотека, за откриването на изложба „The Book of Hov“, посветена на неговия живот и кариера, пише The New York Times. Според презокеанските медии, откриването на събитието е обявено като „тайно“, а в сградата са пропускани само хора с покани. Дори самият изпълнител не е знаел с подробности какво ще се случи зад стените на библиотеката.  

„Знам, че той не би ни позволил да направим това“, каза Дезире Перес, главен изпълнителен директор на развлекателната империя на Джей Зи Roc Nation. „Това никога не би могло да се случи, ако той беше замесен.“

ВИП събитието е открито в края на миналата седмица, а вече е отворено и за посетители. Изложбата включва невиждани досега снимки, произведения на изкуството, музика, сувенири, маратонки, платинени плакети, трофеи и изрезки от новини, свързани с 13-те албума на Джей Зи и компаниите, които той основа, включително Rocawear и Tidal.

Изложбата се простира на два етажа в основния филиал на библиотеката.

Бруклинската библиотека и Бруклинската историческа общност планират събитието от началото на годината. Освен много предмети, свързани с творчеството на изпълнителя, в библиотеката е пресъздадено мащабно копие на звукозаписното студио, в която Джей Зи е създал някои от най-известните си песни. Друга част от библиотеката включва грамофонни плочи и винил, касети, дискети и компактдискове, съдържащи оригиналната му музика.

Брус Роджърс, дизайнерът на продукцията, който сега работи върху своето 18-о шоу на полувремето на Super Bowl, нарече проекта „вероятно най-интензивната инсталация, в която някога съм участвал“.

Главният изпълнителен директор на Бруклинската библиотека Линда Джонсън казва пред Rolling Stone, че изложбата е знак за почит към хората, родени в Бруклин, и шанс да се насърчат младите хора да покровителстват библиотеката.

„Историята на Джей Зи е уникална и е привилегия да бъдем домакин на тази изложба, създадена с много любов от Roc Nation и хората, които са го познавали и са работили с него през годините“, добавя тя. „The Book of Hov и библиотечната карта с ограничено издание ще привлекат нови посетители в нашите клонове, много от които може да не са запознати с широкия набор от услуги, които предлагаме. Посетителите могат да заемат винилови плочи, музикални инструменти, ноти и дори да създават своя собствена музика или подкаст в нашето звукозаписно студио.“ BPL също обяви ограничено издание на библиотечни картички в чест на всеки от неговите 13 солови албума. Всяка от тях включва изображение от емблематичен албум на JAY-Z – от Reasonable Doubt до 4:44 и може да се получи от централната сграда на библиотеката, до изчерпване на количествата.  

Под псевдонима Джей Зи стои Шон Картър, роден на 4 декември 1969 г. в Бруклин, Ню Йорк, който днес е една от най-влиятелните фигури в хип-хопа.

Експозицията е изложена безплатно през цялото лято.