fb
НовиниПо света

Джоджо Мойс спасява програма за стимулиране на грамотността с дарение

3 мин.

Авторката на бестселъра „Аз преди теб“ (изд. „Хермес“) Джоджо Мойс направи дарение на британската фондация The Reading Agency, стимулираща четенето. Организацията обяви новината, че програмата й за ограмотяване на възрастни Quick Reads ще бъде продължена, на сайта си. Само дни преди това излезе с информация за принудителното й спиране поради липса на средства.

Това не е първото дарение за програмата, с което Джоджо Мойс я е подпомогнала. Тя допринесе за нея и през 2015 г. с книгата си „Сама в Париж“ (ИК „Хермес“). Писателката коментира Quick Reads така:

Както много други, и аз бях шокирана, че програма, подпомагаща четенето при толкова хора, ще бъде закрита. Особено във времена, в които библиотеките страдат от липса на финансиране. Като автор, който не само е писал текст за Quick Reads, но и е виждал отблизо истинското влияние на тези книги, аз взех решение, че програмата е твърде важна, за да бъде спряна. Имам късмета да бъда в позиция да помогна и с гордост ще подкрепя инициативата за следващите три години. Quick Reads разкрива ползите от четенето за хора, които или никога не са откривали, или са загубили любовта си към книгите.

Инициативата Quick Reads си сътрудничи с известни писатели и разпространява кратки и впечатляващи истории в библиотеки, затвори, колежи, болници и обучителни центрове за възрастни. Въпреки че крайният срок за обявяване на нов списък с книги за 2019 г. е изтекъл, с новопостъпилата финансова подкрепа фондацията започва незабавно да работи усилено, за да може да започне да функционира отново през 2020 г.

Quick Reads събаря бариери пред четенето във времена, в които един на шестима възрастни в Обединеното кралство чете със затруднения, а един на трима изобщо не чете за удоволствие. Влиянието на инициативата не е за подценяване – 95% от специалистите по грамотността в страната докладват, че тя увеличава увереността в читателските способности на участниците, а 91% казват, че книгите директно са подобрили грамотността им.

Сю Уилкинсън, изпълнителен директор на The Reading Agency, споделя:

Миналия месец ни беше изключително тежко да обявим края на Quick Reads, след като в продължение на 18 месеца упорито търсихме финансиране. Не можем да бъдем по-признателни на Джоджо, че разпозна значимостта на програмата и така щедро ни подкрепи.

Новината за закриването на програмата Quick Reads беше посрещната с вълна от подкрепа от страна на обществеността и издателския свят. Баронеса Гейл Ребък, стартирала инициативата през 2006 г., допълва:

Обявяването на края на програмата предизвика огромна тъга. Читателите и подкрепящите ги организации бяха съсипани. Благодарение обаче на страхотния отговор от страна на автори, които са били част от Quick Reads, надеждата ни се върна. Отдадеността на Джоджо да върне радостта на четящите ще бъде отпразнувана от цялата издателска общност. Благодарим ти, Джоджо!

Снимка: Стайн Хайлман