fb
Ревюта

„Аз преди теб“ – за правото на избор и безотговорната любов

3 мин.
Аз преди теб – Джоджо Мойс

аз преди тебГероите на Джоджо Мойс от „Аз преди теб“ (изд. „Хермес“) живеят от двете страни на замъка (преносно и буквално), а иронията на съдбата ги среща, за да си дадат сила и утеха. Сила да поемат контрол над живота си и утеха, за да се помирят с избора си. Но Уил и Луиз никога нямаше да се познават, ако: а) той не беше парализиран от врата надолу; б) тя не изпитваше ужас от несигурността и непознатото.

„Не позволявай едно решение или един момент да те определят за цял живот!“ Леко се изрича, но фаталните събития в живота няма как лесно да се преодолеят.

Безнадеждното състояние на Уил го затваря в мисли за себе си, в спомени за един друг живот, които не му дават шанс за откриване на нов смисъл. На него му е отказано всичко, което го е правило човека, който е бил и иска да бъде. Единственото, което той отказва да приеме, е невъзможността да осъществи правото си на избор. Със сила на характера и твърдост успява да наложи своята волята.

Точно в този преломен момент, като розова гръмотевица в зелено небе, в живота му се появява Луиз – странно и неадекватно, но постоянно ухилено създание. Началото не е лесно, но тя успява да завладее мислите му, да го накара да забрави върволицата от унижения и безсилие.

Надеждите му, вярата в нея и възхищението му превръщат шестте месеца в най-хубавото и най-лошото време.

Но как да се задоволи да живее невзрачен живот, когато не е себе си, и, очаквайки да зърне останките от едно отминало време, да се надява на… На какво може да се надява Уил? Той е умен, опитен и знае, че всеки следващ ден е приближаване до един съвсем реален земен ад.

Дали ако знае, че е обичан, ще събере сили да продължи?

И докато Лу се опитва да даде най-доброто от себе си, за да събуди поне малка искрица желание за живот, Уил леко я повежда през лабиринта на страхове, съмнения и самообвинения. Извежда я навън, променя я. Създава й нов свят, специално за нея, по-хубав, отколкото, ако не го беше срещнала.

Но защо любовта невинаги е достатъчна сама по себе си?

Човек има граници на това, което може да понесе и в двата полюса – на прекомерно щастие и на непонятна мъка. Понякога животът не е по-силен от всичко, а да си тръгнеш е най-сладкото облекчение.

„Аз преди теб“ е една неконвенционална любовна история. История за правото на избор и любовта, която не избираме. Тя идва, за да гради и променя светове, за да дава прошка и утеха. Смисълът е да бъде раздавана безотговорно, смело, за да е невъзможно да се каже кой кого спасява накрая.

Остават броени дни до премиерата на филма по романа на Мойс. Трейлъра може да си припомните тук.