fb
Новини

Джон Банвил представи новия си роман на Дъблинския книжен фестивал

3 мин.

Дъблинският книжен фестивал е едно от най-значимите литературни събития в Ирландия от 2006 г. насам. Ежегодното събитие обръща специално внимание на ирландските писатели, редактори и издатели. Обикновено то се провежда през ноември и включва над 60 различни събития в програмата си. Тази година Книжният фестивал се проведе между 8 и 13 ноември, а главен център на всичко случващо се бе сградата на The Printworks при Дъблинския замък. Перлата в короната на програмата бе носителят на множество награди, сред които Букър и Франц Кафка – Джон Банвил. Той представи своя най-нов роман The Singularities – многопластова творба за носталгия, живот и смърт и квантова теория, който започва със завръщането на един от най-известните му герои.

Джон Банвил
снимка: Milena T. за „Аз чета“

Банвил отказа категорично да чете откъс от новия си роман, както направиха останалите автори, защото, по негови думи, не обича да чете публично свои произведения. Той компенсира с интересен и откровен диалог с писателя и критик Найал Макмонагъл, който продължи около час и бе изпълнен със самоирония и скромност. В отговор на един от финалните въпроси, дошъл от публиката, Банвил категорично отрече да вярва в Бог, но сподели, че уважава всеки религиозен човек. Сред другите признания, които писателят направи, бе и това, че не би могъл да си представи какво друго да прави в живота си, освен да пише всеки ден по няколко часа, колкото и трудно понякога да е това. Процеса на писането си Банвил обясни с идеята, че в него се вселява един друг Банвил, който започва да твори и той прави категорична разлика между единия и другия.

Уикенд програмата включи и безплатни арт експозиции, една от които е дело на талантливи студенти от колежа Ballyfermot College of Further Education. Те пресъздават любими и известни истории от литературата като книжни скулптури.

Не по-малък интерес и внимание привличат и другите две арт експозиции – едната включва снимки от книгата Abandoned Ireland на Ребека Браунли, колекция от красиви снимки на къщи, болници, училища, зали за танци и други, които са оставени на разрухата на времето в Ирландия.

Другата изложба от изображения е посветена на Ирландската гражданска война – ключов момент в ирландската история, който беше оживен за първи път в ръчно оцветени снимки на Джон О’Брайън, които са част от книгата The Irish Civil War in Colour.

Голям интерес предизвика и литературното четене в партньорство с Dublin City Libraries. Писателят и критик Найал Макмонагъл бе чудесен в ролята си на интервюиращ и проведе интересни разговори с някои от най-вълнуващите съвременни автори на Ирландия, обсъждайки последните им романи. В книжния разговор се включиха Шинейд Кроули, журналист по професия и писател по призвание, със своя нов роман The Belladonna Mazeразказан в двойни времеви линии за тайни и забранена страст, с магически лабиринт в сърцето на историята.

Мишел Гален представи новата си книга Factory Girls – жизнена и мрачно хумористична история за живота в малък град в Северна Ирландия, а Деймиън Оуенс чете от своята творба Duffy and Son – забавен и стоплящ сърцето роман за семейните връзки и намирането на романтика.

Вижте галерия от снимки от фестивала, заснети специално за „Аз чета“: