fb
НовиниПо света

Джон Грийн: Когато пиша, се обръщам към себе си като тийнейджър

3 мин.
Източник: Tubefilter

„Мисля, че по някакъв начин, когато пиша, искам да се обърна към себе си като тийнейджър, искам да обясня някой неща на гимназиста Джон Грийн, да му предложа някаква форма на комфорт и утеха“, сподели преди броени дни Джон Грийн, един от най-обичаните и успешни тийн писатели в света, в предаването „60 минути“ по американската телевизия CBS News.

Снимка: Facebook/John Green

„В гимназията ми беше трудно. Не бях много добър ученик и имах доста саморазрушителни желания. Страхувах се през цялото време. От какво се страхувах ли? Накратко казано – от всичко“, призна той.

В студиото на “60 минути“ Джон Грийн обясни и защо пише основно за тийнейджъри:

Те преминават през толкова много неща за първи път и то по толкова вълнуващ начин. Знаете, вълненията около първата любов, вълненията около задаването на големите въпроси за живота и смисъла… Смятам, че понякога тийнейджърите не успяват да говорят с нас по начин, който да ни изглежда интересен и може би затова ни е толкова лесно да ги отпращаме или да мислим за тях като за не толкова сложни в интелектуално отношение, колкото сме самите ние. Не мисля обаче, че това е така.

Най-известната му книга „Вината в нашите звезди“ беше бестселър в продължение на 3 години, а филмът, направен по книгата, донесе приходи от над 300 милиона долара. Книгата описва любовта, която пламва между тийнейджъри, болни от рак. Защо обаче според Джон Грийн „Вината в нашите звезди“ имаше такъв успех? Ето какво обясни той пред CBS News:

 Много тийнейджъри не знаят какво точно е да си болен от рак, но смятам, че много познават загубата и скръбта, знаят какво е да изпитваш болка. Конкретните преживявания от книгата не са универсални, но чувствата са универсални.

За никого не е тайна, че в книгата си „Костенурки до безкрая“ Джон Грийн говори за обсесивно-компулсивното разстройство (ОКР), защото самият той от години се бори с този проблем.

Как точно ОКР пречи на Джон Грийн?

Например, докато ям салата, изведнъж започвам да си мисля, че някой може да се е порязал и в салата ми да има негова кръв. Ясно е, че това вероятно не се е случило, но вместо да продължа и да започна да мисля за нещо друго, аз се фокусирам върху тази мисъл и тя започва да става все по-голяма, и голяма, и голяма. За да се справя, използвам различни стратегии, правя упражнение, въпреки че не им се наслаждавам истински.

Можете да вземете книгите на Джон Грийн с отстъпка от 10% от Ozone.bg и безплатна доставка, като ползвате код azcheta при завършване на поръчката си!

Вижте още:

Вдъхновяващи татуировки по книгите на Джон Грийн 

Да срещнеш Джон Грийн

Да получиш благодарности от идола си Джон Грийн в центъра на Ню Йорк

Джон Грийн на срещата в Давос: Време е да започнем да слушаме младите хора

Снимка на публикацията: Tubefilter