fb
БългарияНовини

Джубоксът за поезия „Поезиомат“ ни повежда в магията на Нощ на литературата 2017

2 мин.

С пускането в експлоатация на джубокс за поезия „Поезиомат“ ще бъде дадено началото на Нощта на литературата на 10 май. Официалният старт е от 17 часа пред „ЧитАлнЯта“ в Градската градина в София, а устройството ще дава възможност на читателите слушатели да чуят стихове от съвременни европейски поети в превод на български език.

Поезиоматът изглежда като перископ на подводница или като вентилационна тръба, но всъщност е безплатен джубокс за поезия. Първият Поезиомат, конструиран от Итка Томсова и Витек Йежек по идея на Ондржей Кобза, се появява през 2010 година в Прага. След Киев, Лондон, Москва, Венеция, Ню Йорк Поезиомат вече ще има и в София.

Тази година Нощ на литературата е на 10 май от 18 до 22 часа и ще се реализира в дванадесет български града – Бургас, Варна, Велико Търново, Габрово, Добрич, Пазарджик, Перник, Пловдив, Русе, София, Стара Загора и Шумен. Медийни партньори на събитието са Българското национално радио и онлайн медията „Аз чета“.

На всеки половин час известни личности четат откъси от книги на европейски автори в превод на български език в т.нар. „гнезда”. В София ще бъдат подготвени 20 такива локации в периметъра около ул. „Г. С. Раковски“. Те включват театрални, музикални и арт пространства – Театър „Реплика“, Театър „Сълза и смях“, Сатиричен театър „Алеко Константинов“, НАТФИЗ „Кръстьо Сарафов“, Театър „Българска армия“, Столичен куклен театър, Столична библиотека – зали „София“ и „Надежда“, Софийска филхармония, Галерия „Кредо Бонум“, Галерия2.0, The Art Foundation, Апартамента (A:part:mental), Малките 5, но и не толкова типични за четене места като ателието на фотографа Ангел Пенчев, кафене-пекарната „Кофи енд Бейкъри“, Федерацията на научно-техническите съюзи в България, магазин „На тъмно“, Дентална клиника „Петър Дучев“.

Във всяко гнездо се чете от една книга,а всеки слушател има възможност да събира печати от „читателските гнезда”. В края на Нощта в 21.30 ч. в Столичен куклен театър (бул. „Ген. Гурко“ 14) всички получили поне пет печата могат да участват в томбола. Изтеглените победители могат да получат като награда една от четените книги.

Още информация за нощта на литературата можете да видите тук. За създаването на българската версия на Поезиомата е писал в блога си и режисьорът Петър Денчев.