fb
От издателстватаСпециални

Джулиан Барнс пише за Шостакович в своя нов роман „Шумът на времето“

1 мин.

shumat-na-vremetoДмитрий Шостакович е героят на новия роман на Джулиан Барнс „Шумът на времето“ („Обсидиан“). Книгата се появява на български само месец след публикуването си в оригинал и според водещите критици във Великобритания е „истински шедьовър“ (Алекс Престън, Guardian).

През май 1937 г. един млад мъж всяка вечер застава на площадката до асансьора в своя ленинградски блок и чака. Служителите на НКВД винаги идват посред нощ. Шостакович не знае дали ще бъде арестуван, или просто отведен на разпит. Нито един от известните хора, които познава, вече не може да му помогне.

Самият той е знаменитост, през последните години са го аплодирали навсякъде – от Швеция до Америка и Аржентина. Но ето че у дома е изпаднал в немилост. Защото операта му „Лейди Макбет от Мценска околия“ не е харесала на Сталин…

„Шумът на времето“ е история за сблъсъка на властта и изкуството, за компромисите и творческата съвест, малодушието и куража. Това е 23-та книга в колекцията на Барнс, който през 2011 г. спечели наградата Man Booker за “Предчувствие за край”.

Можете да поръчате новия роман на Джулиан Барнс и в сайта на изд. Обсидиан.