fb
БългарияНовини

Един от най-четените автори в Чехия, Мартин Вопенка, пристига в България

3 мин.

Един от най-четените и харесвани автори, пишещи за млада публика, в ЧехияМартин Вопенка пристига в България, за да представи книгата си „Спящият град“ и да сподели повече за себе си и творчеството си.

Срещата с Мартин Вопенка ще бъде на 2 октомври от 18.00 часа в Чешкия център в София, а „Аз чета“ е медиен партньор на събитието.

Книгата „Спящият град“ излезе на български този юли и е първият роман от Вопенка, преведен на български. Част е от награждаваната поредица „Европейски разказвачи“ на издателство „Емас“, приютила най-доброто от детската литература на континента. Преводът е на Анжелина Пенчева.

Увлекателното писане и илюстрациите на Даниела Оленикова ни потапят във фантастичен и в същото време изненадващо реалистичен сюжет – всички родители на земята потъват в мистериозен, непробуден сън, а децата се озовават в нов свят без правила, но и с безкрайни отговорности. На тях се пада да се опитат да спасят не само себе си, а и цялата планета.

Романът е сравняван от критиците с прочутата фантастика на Джон Уиндъм „Денят на трифидите“, а в Чехия, родината на автора Мартин Вопенка, е награден с най-престижната литературна награда „Златната лента“.

Мартин Вопенка е пътешественик, застъпник на важни обществени каузи, публицист, председател на Съюза на книжарите и книгоиздателите в Чехия. Преди да се отдаде на литературата, е завършил ядрена физика и навярно затова и днес се интересува от бъдещето на Вселената, на Земята и на човешката цивилизация. Вопенка е собственик и „двигател“ на издателство „Prah“, което повече от четвърт век присъства на чешкия пазар.  Творбите му са превеждани на десетина езика, а той е носител на наградите „Златната лента“ и „Награда на учителите“.

Снимка: David_Konecny

Вопенка е написал общо 17 книги – пътеписи, романи, новела в „чат“ форма. Много харесвани са и книгите му „Библейски истории за невярващи деца“ и енциклопедията за най-малките любопитковци „Опознавам живота и света“. Но знакова за кариерата му на детско-юношески писател е трилогията „Спящият град“ (2011), „Спящата справедливост“ (2012) и „Спящата тайна“ (2013) – романи с елементи на фантастика и фентъзи, но и романи за доброто и злото, за етичното и неприемливото в човешкото поведение.

Повече за гостуването му в Чешкия център може да прочетете тук, а книгата „Спящият град“ може да поръчате от Ozone.bg с 10% отстъпка при използване на код azcheta при завършване на поръчката си.

Гостуването на Мартин Вопенка се осъществява с любезното съдействие на Чешкия център в София и Творческа Европа, както и с медийното партньорство на „Аз чета“ и „Детски книги“.

Снимка: YouTube/knihy100