fb
Ревюта

„Един след полунощ“ на Керана Ангелова – подслушан разговор със себе си

2 мин.
Edin sled polunosht

керана ангелова един след полунощМного е точно заглавието на книгата!  „Един след полунощ“ (изд. ICU) – това е времето на безсъниците (доброволни или принудителни), когато сред тишината рукват потоци от мисли и спомени – хаотични, неподредени, спонтанни. Чувстваш се привилегирован и трогнат, че един напълно непознат човек като автора те допуска до съкровена част от своето минало и настояще. Малко като неволно подслушан разговор със себе си….

Радостно ми е да „видя“ Керана Ангелова така, както си я представям от нейните книги. Детството в село Бродилово, странджанските обичаи, красивите позабравени думи ме препращат директно към „Зана“, „Елада Пиньо и времето“. Напълно й се доверявам, когато казва:

„За мен писането не е волеви акт. Абсолютно безволево се оставям в ръцете му. И то се възползва, прави си с мен каквото си иска.„

Точно тази спонтанност в „Елада Пиньо и времето“ буквално ме „взриви“, бръкна ми в душата. „Слънчогледи за Мария“ е също до болезненост изпълнена с чувствителността на авторката и личната й пристрастност към гения на Ван Гог. Виждам в „Един след полунощ“ крехките като млади зелени пипалца корени на книгите й; вътрешните и външните пространства, в които са заченати.

„В крайна сметка пиша както мога и както искам. Известно своеволие по отношение на писането не е излишно“.

След това очарователно-дръзко изявление как да упрекнеш авторката в хаотичност? Да, дойде ми в повече този „поток на съзнанието“. Фрагменти, парченца мисли и импресии ми заприличаха на разпилени зърна от броеница. Не ми е достатъчно само споделянето – очаквам писането да изкристализира в нещо повече. Възприех прочитането на „Един след полунощ“ като търсене на камъчета на морския бряг. Взимах всяко едно поотделно – някои ми харесваха, други връщах обратно. Важното е, че все пак 1-2 сложих в джоба. Като тези:

„Седя на брега на реката- хартиените лодки на детството ми се завръщат една по една“.

„Тайната е най-самотното място в човека“.

„Писането е преди всичко акт на съпротива – опитва се да не ни позволи да забравим колко сме свободни.“

Сега можете да прочетете напълно безплатно „Един след полунощ“

Вижте и ревюто за най-новата книга на Керана Ангелова „Слънчогледи за Мария“. Издателство ICU и авторката ще представят романа тази вечер в галерия Credo Bonum на ул. „Славянска“ 2 в София. Началото е в 18:30 ч.