fb
Ревюта

„Черно мляко“ на Елиф Шафак

1 мин.
Elif Shafak Cherno mliako

Elif Shafak Cherno mliakoЕлиф Шафак спада към онези автори, чиито книги действат по формулата „Veni, vidi, vici“. Не мога да намеря друго име на писател, който така стремглаво да е превзел всички женски сърца в последната година и да е препоръчван отново и отново. За да бъда напълно искрена, аз съм част от препоръчващите я.

Всичко стана напълно случайно. Вероятно така трябва да бъде, когато навършваш определена възраст, а списъкът с отговорностите ти към околните се оказва в пъти по-дълъг от дейностите, извършвани само за собствен комфорт и удовлетворение. В живота на жената неизменно ще се появят въпросите – кога не е рано и кога не е късно да се роди дете? Кое е по-важното – работата и семейството и как е възможно да се съчетаят двете неща? Как се преодолява страхът от това, че не си „идеална жена“ и коя е твоятa роля – Домакиня, Майка, Работохиличка? Или всичко взето заедно?

Не твърдя, че тази книга предлага отговори (в няколко варианта). Като всеки верен приятел, тя те успокоява, че не си сама в търсенето им, а познатият вече и неповторимо смирен и същевременно търсещ стил на Елиф Шафак, докосва душата и успокоява ритъма на сърцето.

Защото въпреки тревогите и въпросителните в края на реда, накрая всичко ще бъде наред.
А Ти, както и сега, ще си останеш – неповторима и идеална Жена.

Вижте интервюто с редактора на книгата – Виктория Бешлийска от предаването „Аз чета с Настя“.