fb
НовиниПо света

Елинор Катън е носителят на наградата Man Booker за 2013

2 мин.
eleanor catton

Eлинор КатънЕлинор Катън е тазгодишният носител на наградата Man Booker за художествена литература за книгата си „The Luminaries“. Името й бе обявено на церемония, излъчвана на живо по BBC News Channel и BBC World.

Родена в Канада, но израснала в Нова Зеландия, Катън е едва на 28 години, което я прави най-младият носител на престижната награда. Тя започва да пише „The Luminaries“, когато е едва на 25. Книгата пък е най-дългата, печелила наградата Booker за художествена литература досега.

Видимо развълнувана, победителката благодари на издателите си, който по нейни думи са успели да намерят „елегантният баланс между правенето на литература и пари“. „The Luminaries“ е красив разказ за загадки и призраци, ситуирана в годините на златната треска.

Призът бе връчен от половинката на британския престолонаследник принц Чарлз Камила Паркър Боулс, херцогиня на Корнуол. В кратка реч те описа себе си като „страстен читател“ и изказа благoдарност на фондацията, осигуряваща наградата, за финансовата им подкрепа за кампанията за насърчаванеluminariesweb_2666678a (1) на четенето в Мидълзбро.

Наградата Man Booker е една от най-важните в света и често дори номинацията за нея е ключова и може да промени съдбата на автора, творбата му, а дори и на издателя. Връчва се от 1969 г. за роман, написан на английски от гражданин на Британската общност или Ирландия. Наградния фонд възлиза на 50 000 паунда.

От следващото издание на наградите настъпват промени в правилата за участие, които ще позволят и на американски автори да бъдат номинирани и да участват в състезанието.

Припомняме и заглавията от краткия списък с номинирани:

We Need New Names – NoViolet Bulawayo
The Luminaries – Eleanor Catton
Harvest – Jim Crace
The Lowland – Jhumpa Lahiri
A Tale For The Time Being – Ruth Ozeki
The Testament Of Mary – Colm Toibin

[ + ]