fb
От издателстватаСпециални

Елица Виденова представя „Хляб за утре“ във Велико Търново и Русе

2 мин.

Advertorial

Елица Виденова представя седмия си поетичен сборник „Хляб за утре“ (изд. „Хермес“) в два български града с медийната подкрепа на „Аз чета“. Събитието във Велико Търново ще се състои на 25 октомври от 18:00 ч. в книжарница „Хермес“ (ул. „Васил Левски“ № 9), а представянето в Русе ще се проведе на 26 октомври от 18:00 ч. отново в местната книжарница „Хермес“ (ул. „Александровска“ № 71), където за книгата ще говори поетесата Иглика Пеева.

Елица Виденова е родена на 20 май 1966 г. в гр. Батановци, Пернишко, а от 1991 г. живее и работи във Варна. Авторка е на поетичните книги „Луда вода“ (1993), „Бродница“ (1997), „Олтар за Юди“ (2000), „Котва за връщане“ (2004), „Небе на кредит“ (2009) и „Яж ябълки и си мълчи“ (2013). Нейни стихове са публикувани в регионални и национални литературни издания, включвани са и в антологии на българската поезия. Носителка е на множество награди. Превеждана е на руски, украински, френски, полски, македонски, арабски и албански език.

Членува в Международната академия на писателите и публицистите (МАПП), Международната славянска литературна и артистична академия и Съюза на българските журналисти. Членка е на издателския форум на списанието за литература, музика, кино, театър, пластични изкуства, история, архитектура „Световете“(София). Има 20-годишен стаж като телевизионен и радиожурналист. От октомври 2010 г. е директор на БНР – Радио Варна.

 

ДЪЩЕ!

Пшеничке моя, зрънце изкласило!

За хляб орисана – родена в чернозема,

закърмена от неговата сила

стеблото си да извисиш. И ако вземеш

 

топлик от майчината му прегръдка,

от вятъра – най-нежната милувка,

и от дъжда – живителната глътка,

след сушата ще можеш да изплуваш.

 

Пшеничке моя, за какво си се навела?!

Снагата си по слънцето ще мериш!

Не се прегъвай пред безплодни плевели!

За хляб родена си, а сол ще се намери…