fb
От издателстватаСпециални

Емил Андреев представя „Ломски разкази“ в София

2 мин.

Advertorial

Емил Андреев ще представи ново колекционерско издание с твърди корици на книгата си „Ломски разкази“ (изд. „Хермес“) на 14 ноември (сряда) от 18:30 ч. в Книжен център „Гринуич“ (София, бул. „Витоша“ №37). Книгата е публикувана за първи път през 1996 г. като дебют за автора. За нея самият той казва:

Всеки, ако не друго, има поне свое вечно селище. Не, не онова, в което се е родил или живее, а селището на неговите спомени и сънища. Там обикновено обитават какви ли не образи и сенки; гонят се страсти и желания, зверове и хора; разнасят се мелодии, че и миризми дори. Понякога се явяват случайни думи, звънят непознати знаци и камбани, вихрят се такива енергии, че човек дълго не може да се освести наяве. А когато той не успее да издържи, или по-скоро предпочете своето вечно селище пред онова, в което се е родил или живее, тогава той се превръща в един явен сънувач и несъзнателно се насочва към небесата.

Тези разкази описват такива хора. Не знам как се казва тяхното вечно селище, но градът, в който някога ги срещах, бе Лом, чезнещ сега край едноименната си река и митичния Дунав.

Емил Андреев

Емил Андреев е роден на 1 септември 1956 г. в Лом. Завършил е университета „Св. св. Кирил и Методий“ във Велико Търново. Работил е като учител, журналист и преподавател. Най-известният му роман е „Стъклената река“, чиято филмова адаптация е представена официално на „София Филм Фест“ през 2010 г.  Сред другите му известни романи са заглавията: „Късен сецесион“, „Островът на пияниците“, „Проклятието на жабата“ , „Лудият Лука“, „Боби Блажения и другия Американец“. Носител е на наградите „ВИК“ („Стъклената река“, 2005 г.) и „Хеликон“ („Проклятието на жабата“, 2007 г.). Той е автор и на пиесите „Да убиеш премиер“, „Иманяри“, „Вълшебната лодка на Жъц“. Андреев е съсценарист и на телевизионните сериали „Под прикритие“, „Четвърта власт“ и др.

Произведения на Емил Андреев са превеждани на английски, полски, румънски, хърватски, украински, испански и други езици.