fb
БългарияНовини

Емоции и спомени за едни бурни години предизвика премиерата на „Истории от 90-те“ в София

3 мин.

Буря от щастливи и тъжни емоции и много спомени предизвика премиерата в София на сборника “Истории от 90-те” на издателство ICU. Датата на събитието изобщо не беше случайна. Книгата беше представена на 10 ноември – точно трийсет години след онази дата, която направи 90-те възможни в цялото им еуфорично разнообразие и крайности.

Съставител и редактор на сборника е създателят на издателство ICU Невена Дишлиева-Кръстева, а в него са включени 26 тъжни, смешни и дори на моменти опасни истории от 90-те години на миналия век. На премиерата присъстваха 11 от авторите, а повече от тях споделиха и пред публика какви са техните спомени от тези тежки, трудни и доста бурни години.

Те говориха за полюсни житейски ситуации, с които ги е сблъскал животът за първи път, за крехкия оптимизъм за предстоящите дни, последван от огорчението от несбъднатите мечти и за още много емоции, които 90-те са донесли със себе си. Невена Дишлиева-Кръстева пък определи книгата като “карта на важните за сърцето ни хора, места, състояния, случки”. 

Евгени Димитров, автор на трите фоторазказа в сборника сподели:  

“Най-важната промяна, която ние все още не сме постигнали, но това вероятно е процес за поколения напред, е, че ние трябва да постигнем нашата вътрeшна свобода. Свободата, която ние търсим и за която непрекъснато говорим, не се дава, тя идва отвътре“.

Журналистката Еми Барух отбеляза как е открила обединяващ елемент между историите в книгата:

“Въпреки възрастовата разлика на авторите в сборника “Истории от 90-те”, аз имам усещането, че ние сме общност. Това е реверанс към Невена Дишлиева-Кръстева, защото е поканила хора, с които явно имаме обща ценностна система.”

Своите „Истории от 90-те“ за сборника разказаха на живо още Ангелина Александрова, Борис Ангелов, Деляна Манева, Десислава Желева, Зорница Христова, Калояна Климентова, Марина Евгениева и Митко Новков. Ето и видео от събитието:

Съставител и редактор на “Истории от 90-те” е Невена Дишлиева-Кръстева, корицата е дело на Люба Халева, а авторите, включени в изданието, са: Ангелина Александрова, Борис Ангелов, Борислав Лазаров, Велина Минкова, Веселина Седларска, Веселин Златков, Георги Господинов, Димитър Коцев-Шошо, Деляна Манева, Десислава Желева, Евгени Димитров, Еми Барух, Ерол Ибрахимов, Ива Колева, Калояна Климентова, Капка Тодорова, Катя Атанасова, Марина Евгениева, Милена Делева, Мирослава Кацарова, Митко Новков, Наталия Делева, Петя Кокудева, Райчо Ангелов и Силвия Недкова. 

Книгата вече имаше две летни предпремиери – в Бургас и Варна и едно официално представяне по време на Plovdiv Jazz Fest в началото на ноември. През 21 ноември “Истории от 90-те” ще бъде официално представена и в Регионалната библиотека “Захарий Княжески” в Стара Загора, а на 18 декември – и в Генералното консулство на Република България в Ню Йорк.

Може да поръчате „Истории от 90-те“ от Ozone.bg с 10% отстъпка с код azcheta.