fb
БългарияНовини

Европейска литературна награда „Димитър Димов“ остава без победител за 2020 г.

2 мин.

Европейска литературна награда за роман „Димитър Димов“ няма да излъчи победител през 2020 г. Това обявиха организаторите на конкурса, а като причина посочват „световната пандемия от COVID-19 и породената от нея заплаха за здравето на всички участници и организатори, както и липсата на сигурност в провеждането на събитие под каквато и да е форма“. Книгите, с които всички 21 издателства кандидатстваха за отличието през настоящата година, вече са дарени в Регионална библиотека „Пенчо Славейков“ – Варна.

Организаторите на конкурса изразяват дълбокото си уважение и искрена благодарност към всички български издатели, които се включиха с номинации в тазгодишното издание на наградата.

Петимата финалисти в конкурса за 2020 г., които бяха избрани между общо 37 романа, са „Белези“ (изд. „Рива“) на българина Венцислав Божинов, „Глад“ (изд. „Колибри“) на холандеца Джамал Уариаши, „Лисица“ (изд. „Колибри“) на хърватката от български произход Дубравка Угрешич, „Някой си господин Пекелни“ (изд. „Аквариус“) на французина Франсоа-Анри Дезерабл и „Чекмо“ (изд. „Сиела“) на българина Момчил Николов.

Европейска литературна награда за роман „Димитър Димов“ е първата награда, за която се състезават едновременно български и чуждестранни автори на романи, издадени на български език. Форматът й включва гостуване на писатели и членове на журито от България и чужбина. Наградата, която е учредена по повод 110 години от рождението на своя патрон, бе връчена за първи път през 2019 г. на френския писател Жером Ферари за романа „Проповед за падането на Рим“ (изд. „Факел експрес“), за който авторът е отличен и с „Гонкур“ през 2012 г.