fb
БългарияНовини

Европейската инициатива „Нощ на литературата“ се завръща за 11-и път на 7 септември 2022 г.

4 мин.

България посреща за 11-а поредна година европейската инициатива „Нощ на литературата“, на която „Аз чета“ е медиен партньор. Целта на събитието, инициирано от Чешките центрове по света, е да запознае публиката със съвременната европейска поезия и проза чрез четения на откъси от известни личности на нестандартни за литературата места – „читателски гнезда“. 

На всеки 30 минути в едно и също читателско гнездо се чете един и същи откъс. Откъсите от книгите се подбират от посолствата и културните институти на европейските държави, а публиката може да състави своя маршрут според личните си предпочитания към европейските езици, вдъхновяващите четци или нестандартните локации, в които се разгръща събитието. 

Освен в София, „Нощ на литературата 2022“ се провежда едновременно в Благоевград, Бургас, Варна, Велико Търново, Видин, Добрич, Ловеч, Монтана, Пазарджик, Перник, Пловдив, Русе, Силистра, Стара Загора, Шумен и с. Чавдар. 

Сред авторите, избрани за представяне пред българската публика, са Олга Токарчук, Георги Бърдаров, Юнас Юнасон, Матей Хоржава, Анна Багряна и др. Пълна информация за избраните книги, къде, кой и какво чете ще откриете в сайта на инициативата.

Гостите и участниците в събитието в София ще могат лично да се срещнат с част от авторите и преводачите на книгите в някои от читателските гнезда, разположени в кокетни и изненадващи пространства около бул. „Витоша“.

Сред четците в София са актьорите Владимир Михайлов, Параскева Джукелова, Линда Русева, Данаил Обретенов, Елена Телбис, Петър Русев, Асен Кукушев и др., звездите на дублажа Момчил Степанов и Гергана Пейкова, музикалните звезди Венцислав Благоев, Гьорги Георгиев-Антика и Игор Дамянов, обичаният водещ Камен Алипиев-Кедъра и др. 

В читателските гнезда по график е осигурен и превод на жестов език от Силвана Павлова и Росица Караджова. В края на „Нощ на литературата 2022“ столичани са поканени и на вълнуваща нощна поетична обиколка „Гърбовете на града“ с водеща поетесата Албена Тодорова. 

„Нощ на литературата 2022“ се провежда с подкрепата на Столична община и е част от Календара на културните събития за 2022 г.

През 2022 г. визуалната идентичност на събитието е дело на художника Дамян Дамянов, а темата е „Литературата като мост между езиците, културите, държавите“.


Нощ на литературата“ е инициатива на Чешките центрове по света и цели популяризирането на съвременната европейска поезия и проза чрез нестандартни четения на откъси от преводни книги на нетипични и неочаквани места. Четците са известни личности, а читателските гнезда често отварят вратите си за широката публика единствено в тази специална нощ, когато от 18:00 до 21:30 ч на всеки 30 минути започва отново четенето на един и същи откъс в едно и също читателско гнездо. Така публиката е поканена да чуе до 7 откъса, като се мести от едно гнездо в друго, от една европейска книга на друга. 

Организатори на инициативата са посолствата и културните институти на европейските държави. През 2022 г. участват Австрийско посолство, Посолство на Кралство Белгия, Столична община, Гьоте институт, Посолство на Дания, Европейската комисия, Посолство на Ирландия, институт „Сервантес“, Италиански културен институт, Британски съвет, Полски институт, институт „Камойш“, Посолство на Румъния, КИЦ на Северна Македония, Посолство на Словения, Посолство на Украйна, Институт „Лист“, Чешки център, Посолство на Швейцария, Посолство на Швеция, фондация „Детски книги“ (организатор на събитието за 2022 г.)

В България се включват София и още 16 населени места, а организатори са: община Благоевград, община Бургас, община Варна в партньорство с младежка фондация „Аморфа“, община Велико Търново, община Видин, община Добрич, областна администрация Ловеч, община Монтана, община Пазарджик, община Перник, община Пловдив, община Русе в партньорство с международна фондация „Елиас Канети“, община Силистра, община Стара Загора, община Шумен и община Чавдар.

От 8 до 13 септември 2022 г. в уебсайта на инициативата ще е отворена и регистрационна форма за томбола с награди – някоя от четените книги.