fb
Ревюта

„Фантом“ ни разкрива каква е истинската цена на славата

3 мин.

Предполагам, че всеки почитател на трилърите е попадал поне на една книга, която го е карала да се запита откъде авторът е почерпил тези идеи, как е успял да създаде толкова обрати и да сътвори такъв изненадващ финал. „Фантом“ (изд. „Обсидиан“) от Стив Кавана е точно такава книга.

Романът разказва за мистериозния писател Дж. О. Льобо. Творбите му постигат невероятен успех, но той упорито крие своята самоличност и успява да запази анонимност през годините. Тя допринася за популярността му, но в същото време поражда много въпроси.

Не по-малко мистериозни са Пол и Марая Купър, чийто брак постепенно започва да се разпада, съсипван от лъжи, премълчани тайни от миналото и отчуждение. И всичко това може не само да навреди на връзката им, но и да им коства живота.

„Фантом“ е от онези книги, за които не можеш да говориш твърде много, защото рискуваш да издадеш някой важен момент. Сюжетът ѝ е пълен с изненади и според мен от нея може да излезе доста добър филм. Изградена е по-скоро като трилър, отколкото като криминална история, но в основата на случващото се стои една заплетена загадка, която държи читателя на нокти до самия край.

При представянето на персонажите авторът не залага толкова върху взаимоотношенията им, колкото върху личните им битки. Кавана вдъхва на читателя усещането, че те сякаш са сами – всеки в своя свят, преследващ собствената си цел. Авторът успява да изгради много реалистични образи, като показва силните им страни и най-вече слабостите им.

Единственият недостатък е прекаленото задълбаване в мислите и монолозите на героите, което забавя действието. Това е полезен похват за натрупване на напрежение, който същевременно ни позволява да опознаем действащите лица. Той обаче може да предизвика досада у читателите, които са свикнали на сцени с повече преследване и екшън.

В романа има достатъчно успешни (и не толкова успешни) опити за бягство и моменти, в които героите са на косъм от смъртта, че да събуди и задържи интереса ни. За съжаление, в комбинация с дългите размисли и честите периоди на нерешителност и колебание повествованието става накъсно и губи част от увлекателността си.

Както може да се очаква от един добър трилър, цялостната атмосфера във „Фантом“ е мрачна и потискаща. Историята те кара да се замислиш докъде си способен да стигнеш в името на славата, каква цена си готов да платиш и дали жертвите си заслужават. Все въпроси, чиито отговори смятаме, че са ни ясни, че се подразбират, докато не се намери някое дяволче, което да прошепне: „Ами ако…“ Е, Стив Кавана е решил да продължи изречението и резултатът е стряскащо добър.

Вижте още едно мнение за книгата в „Книголандия“.

Можете да вземете книгата с отстъпка от 10% от Ozone.bg и безплатна доставка, като ползвате код azcheta при завършване на поръчката си!