fb
Ревюта

Роджър Федерер. Биографията на Краля

3 мин.
geniat

geniatКазват, че е най-великият тенисист, раждал се някога. Казват, че владее до съвършенство всички удари, които някога да били прилагани в аристрократичния спорт. Казват, че манията му за съвършенство е основната причина изкачването му на тенис-върховете да се забави с няколко години. Дами и господа, представям ви биографията на рожденика днес – световния №1 Роджър Федерер.

Книгата „Геният на тениса“ е разказана от Рене Щауфер, един от доайените на швейцарската тенис-журналистика. Рене следи кариерата на Крал Роджър още от първите му успехи като юноша (да си го кажем направо – още от времето, в което Федерер си се казваше Роже :). Турнир по турнир, мач по мач, победа след победа – Щауфер ни вкарва в еуфорията и трудностите, за да разберем колко изобщо не е лесно да станеш номер 1 в света. Да, на моменти има леко прекаляване и повечко показване на Краля като суперчовек, но не са спестени и слабите моменти, в които е направен опит за анализ на причините за тяхното случване.

Биографията на Федерер е разделена на две части – състезателят и човекът. Това отделеч изглежда леко машинално и по-лесно за написване, но на мен ми харесва – много по-добре е да можеш да се съсредоточиш върху шампионската надпревара* на Роджър през годините в началото, а към края да четеш само за начина, по който той се държи с журналистите и останалите хора, как инвестира спечелените от турнирите пари, как се отнася със семейството си въпреки успехите (всъщност, той ги назначава в екипа си – нещо като семейна фирма).

Признавам, беше страхотно да гледам последните два мача на Федерер на олимпийските игри (епични срещу Дел Потро и Анди Мъри) и в същото време да чета биографията му. Е, съжалявах, но не бях изненадан от това, че британецът Мъри спечели олимпийското злато – винаги е бил сред най-неудбните съперници на Роджър.

„Геният на тениса“ наистина си струва – направо си е задължителна за всеки почитател на тениса. А и за всеки, който харесва силните спортисти, гонещи стриктно ясно определените си цели. Ще видите много неща, които да приложите и в своя живот.

И понеже Роджър Федерер е роден на 8 август 1981 г., ми остава само да кажа: Честит рожден ден, Кралю!

* Опитвам се да се заиграя с тенис-класацията Champions Race, въведена през 2000 г. от Асоциацията на тенис професионалистите, която отразява резултатите на играчите в календарната година

Не пропускайте да прочетете още и ревюто на Павлина за „Геният на тениса“