fb
Ревюта

Изненади и обрати във „Феноменът”

3 мин.
fenomenut

fenomenutФеноменът” (изд. „Хермес“) на Мари Лу продължава оттам, откъдето свършва „Легендата”. Джун и Дей бягат към Лас Вегас, за да поискат помощ от Патриотите. Когато пристигат, се случва нещо неочаквано – Електор Примо умира и на власт идва синът му Андън. В замяна на помощта им да намерят брата на Дей, патриотите искат от него и Джун да им помогнат в убийството на младия Електор. Неговата власт е нестабилна и бунтовниците се надяват, че със смъртта му ще успеят да съборят Републиката. За да се осъществи планът, Джун трябва да спечели доверието на Андън, а Дей да извърши покушението.

Но нищо не е такова, каквото изглежда, и вярванията и представите на Джун и Дей са подложени на съмнение. Всеки има свои лични цели и мотиви и не всички са движени от идеалистични подбуди. Разкрива си историята на САЩ и какво всъщност е станало, за да се раздели тя на Република и Колонии. Като всяка добра идея и идеология, създадена с най-чисти намерения, с времето тя е била опорочена, както е станало с Републиката.

Мари Лу много успешно успява да представи всички гледни точки, без да се превръща в краен съдник. Защото дори и най-зловещият режим е възникнал, движен от идеални цели. И хората са тези, които опорочават и най-добрата идея. Чрез гледните точки на Джун и Дей читателят успява да види правотата на всеки един от тях в частност, както и идеологията, която носят. Именно заради това за мен това е най-добрата young adult антиутопия, която съм чела. Авторката не създава поредния тоталитарен свят, на който просто му е лепнат етикета „лош“ и при който трябва да дойдат другите, които са потиснати и са добри, за да съградят едно по-справедливо бъдеще. Подобно черно-бяло представяне не провокира към мислене и принадлежи по-скоро към приказния жанр, в който смелият рицар (или воини) побеждават лошите злодеи. Нищо лошо в последното, но принадлежи към съвсем друга категория.

В романа се случват доста обрати, изненадващи развръзки и завръзки и затова предпочитам да не разкривам допълнително от сюжета. Ще си позволя да издам, че Тес се появява, тя е вече част от Патриотите. Между нея и Дей има напрежение, породено най-вече от нейната ревност. От друга страна, Андън пък ще накара Дей да ревнува. Но Мари Лу не е наблегнала на любовната драма и нещата изглеждат доста реалистични и умерени, както и би следвало да бъдат, когато са заложени на карта не само собствения ти живот, но и бъдещето на държавата.

Нямам търпение да разбера какво ще се случи в третата и последна част от трилогията „Легендата”, тъй като втория роман поднесе много нови изненади. Определено „Феноменът” беше доста по-динамична от първата книга. Действието те държи в напрежение и не доскучава нито за момент. За всички любители на жанра – това е едно от най-добрите попадения, които съм имала удоволствието да прочета.

Вижте още ревюто на Преслава за „Легендата“.

[ + ]