fb
Книги и киноСпециални

Филмовият фестивал за независимо кино So Independent с осмо издание

2 мин.

С лентата на режисьора Джон Каръл Линч „Лъки” ще бъде открито на 26 октомври осмото издание на първия български фестивал за независимо кино София Индипенънт Филм Фестивал. Форумът ще продължи до 5 ноември и ще представи над 90 игрални, документални и късометражни филми в кината Люмиер Лидл, G8, Дом на киното и Евросинема в столицата.

За първи път фестивалът с независим дух се насочва към конкурсния характер в три категории – игрално, документално и късометражно кино. Те ще бъдат оценявани от 7-членно международно жури, чийто председател Лорън Хамънс е един от програмния екип на престижния Трайбека Филм Фестивал, Ню Йорк. По време на София Индипендънт Филм Фест ще бъдат връчени награди за най-добър игрален независим филм, документален независим филм и най-добър български късометражен филм.

Продуцираният от Мартин Скорсезе “Място има за всички” (носител на награда за най-добър сценарий от Трайбека 2017), “Аляска в рокля” и българският “И после светлина” са сред участниците в игралния конкурс сред 10 филма от цял свят.

В документалият конкурс ще се състезават седем забележителни филма получили признание на множество престижни конкурси за документално кино от цял свят. Номинираният за „Оскар“ Себастиан Юнгер ще представи най – новия си филм “Ад на земята: възходът на ИДИЛ”.

За втора поредна година София Индипендънт Филм Фест и Ню Бояна Филм Студиос ще дадат възможност на игрални български проекти в развитие да участват в конкурса наградата на името на „Дани Лернер“, която е 50 000 евро в услуги и 5 000 евро в брой при започване на снимки на проекта.

София Индипендънт Филм Фестивал е продукция на United Production и е част от Календара на културните събития на Столична община за 2017 г., София Европейска столица на спорта 2018 и Independent Filmmaker Project.

През 2017 година основни партньори са: Ню Бояна Филм, Овергаз, НДК, Боровец Ризорт, Samsung, Тръстена Малиново вино, Four Roses, Taxi Me. Медийни партньори за БНТ, Нова Телевизия, Капитал, Дневник, Bulgaria On Air, Програмата, www.actualno.com, www.soialive.bg, Дарик радио, www.cinefish.bg www.chronicle.bg, www.operationkino.net, www.projekcia.com, www.azcheta.com, www.jenatadnes.com.

Цялата програма на Со Индипендънт Филм Фестивал 2017 можете да следите на сайта на фестивала.