fb
Ревюта

Самоиронично за манекенската професия

2 мин.
Bez Tokcheta Francheska Lanchini

Bez Tokcheta Francheska LanchiniИсторията, разказана в тази книга, не може да е истинска. Красива манекенка, която не може да се отърве от покани за участия по целия свят, е в същото време и мегаумна, преценява хората по книгите, които четат и не може да понася колежките си манекенки/модели. Хм, ще трябва да питаме самата Франческа Ланчини…

И все пак, „Без токчета“ е нещо много свежо, което излиза точно в подходящия момент за лятото. Чудесен стил на бившата манекенка (и ужасно красива) Франческа, която описва приключенията на 24-годишна девойка от занаята, без да изпада в скандални разкрития за начина на живот на моделите (Всъщност, като говорихме за тайния живот – няма и нужда да се разкриват подробности, стига да се спомене какво прави една от девойките, за да стане всичко ясно, а и няколкото странни персонажа покриват доста сериозна част от картината.:).

Действието лети заедно с настроенията на София, която трябва да бяга от годеника си, от момчето, в което се влюбва, за да зареже годеника си, от приятеля си книжар, който редовно я подлага на книготерапия…

Милано, Маями, Барселона – три части, които сякаш са поели духа на градовете, но и променят и самата София. Тя става не само саркастична към глуповатите си колежки, но успява да схване и самоиронията на целия си живот. За да го промени из основи в края на книгата.

Трудно ми е да причисля книгата към чиклитите, въпреки че цялата опаковка сочи натам – авторка, сюжет, главна героиня… Прекалената пълнота на персонажите, прекалената сериозност на иначе лъскавата обстановка, странните завои във взаимоотношенията, бруталнодобрата хрумка за малката сестра – не, няма как да е чиклит.

„Без токчета“ е задължителна за плажа през Лято 2012. Казах!

Прочети блиц-интервюто с Франческа специално за „Аз чета“ тук.

[ + ]