fb
ГалерияМултимедия

Франкфурсткият панаир на книгата отбелязва 70-годишен юбилей с нов павилион [галерия]

2 мин.

Ново 300-местно съоръжение ще бъде поставено в централната част на Франкфуртския панаир на книгата тази година, съобщава Publishing Perspectives. Временната постройка ще бъде изграждана ежегодно и е дело на архитектурната компания schneider + schumacher GmbH.

Панаирът чества своята 70-годишнина с тазгодишното си издание, което ще се проведе между 10 и 14 октомври. Новият павилион ще бъде използван главно за представянето на ключови автори на издателствата, както и за официални гости на конференцията по откриването на 9 октомври. Там ще се провеждат и церемонии по награждавания, книжни представяния, дискусии с автори, музикални изпълнения и кулинарни събития.

Ето ги и параметрите на павилиона:

  • Размер: 500 кв.м.
  • Височина: 6,5 м
  • Капацитет: 300 места
  • Конструкция: дърво, полупрозрачна мембрана

 

Директорът на Франкфуртския панаир Юрген Боос даде изявление по повод новата придобивка:

Авторите и техните творби са в центъра на най-големия търговски панаир за книги и медии. Новият павилион е замислен като място за дебати, споделяне на знание, създаване на контакти и полагане на основите на бъдещето на издателската индустрия. Вече нямаме търпение да открием тази нова сцена.

Сред потвърдилите участие автори на международното събитие са Пол Бийти, Дмитрий Глуховски, Сиксин Лиу, Мег Волицър, Денис Ючел и Юли Зех.

Бизнес директорът на Панаира Ларс Биркен-Берч сподели пред медиите:

Историите имат нужда от добри пространства. Франкфурсткият павилион е предназначен да предлага подходяща рамка на нашите партньори и тяхното изключително творчество. Заедно искаме да изградим специална атмосфера, предразполагаща към диалог и завързване на контакти между посетителите на Панаира – арена за професионални издатели и почитатели на литературата от цял свят.

Екипът от архитектурни дизайнери излезе с общо изявление във връзка с проекта:

Книгите винаги разкриват своята същност само при по-близък поглед. Тогава те поразяват с магията си. Точно това беше образът, който имахме в ума си, докато конструирахме павилиона – на пашкул, който разкрива подходяща атмосфера за мултимедийни презентации. Резултатът е впечатляващо и приканващо пространство за събиране около книгите в сърцето на Панаира.

Клаус Болингер, член на екипа по конструирането, коментира:

Съоръжението може да бъде интерпретирано като параметрична трансформация на книжна лавица в пространствена конструкция.

 

[ + ]