fb
НовиниПо света

Frankfurt Audio – акцент на Панаира на книгата във Франкфурт

2 мин.

Организаторите на Франкфуртския панаир на книгата публикуваха покана за представянето на предложения за участие в програмата на сцената на Frankfurt Audio за три безплатни 30-минутни слота, съобщават Publishing Perspectives. Крайният срок за кандидатстване е 31 май 2020 г.

Предложението за участие в програмата може да включва презентации, дискусии по теми и други подобни, представляващи интерес за основните посетители на ежегодното изложение във Франкфурт. Заинтересованите могат да попълнят и подадат своето предложение на специално създадената за целта страница.

Организаторите имат интерес към специалисти в областта на международния аудиообмен, в това число: издатели, продуценти и озвучители, доставчици на онлайн и други услуги, изследователски институции, подкаст и технически експерти.

Една от основните теми, около която ще се завъртят обсъжданията на планирания за 14-18 октомври панаир, естествено, ще е мястото на дигиталното издаване и разпространение по време на епидемията от COVID-19.

Организаторите на събитието планират да представят Frankfurt Audio на търговското изложение, чиято програма беше оповестена по време на изложението по-рано тази година. Форматът ще събере на една сцена съдържание, продукти, услуги и техните доставчици. Миналата година само конференциите – част от Frankfurt Audio – привлякоха около 250 участници, а за събитията от програмата на сцената се стекоха тълпи.

Някои от аудиокомпаниите, които ще вземат участие тази година, са Audible, Bookwire, Storytel и Zebralution.

Отворен остава въпросът дали изложението ще се проведе според очакванията, тъй като организаторите все още преценяват ситуацията. От Франкфурт обещават актуална и прозрачна информация, когато разполагат с повече такава и са налице взети решения.

От миналата седмица, на германските книжарници бе предоставена възможността да отворят врати, като част от предпазливите стъпки в посока облекчаване на рестрикциите.

Снимка: Frankfurt Book Fair / LinkedIn