fb
БългарияНовини

Френският институт провежда за първи път „Пролетта на поетите“ в България

2 мин.

Френският институт в България организира за първи път „Пролетта на поетите“ в София. По този повод на 26 март от 19:00 ч. в зала „Славейков“ на Института ще се проведе артистично четене и среща с френските поети Серж Пе и Киара Мюла. 

Преди това, от 18:00 ч. ще можете да гледате театралните представяния „Сезони“ на учениците от 11. и 12. клас и „Луната е пълна с червени слонове“ на дванайсетокласниците от гимназия „Виктор Юго“, осъществени с подкрепата на учителите Стефан Жан и Жереми Бюлдо, както и на артистката Мила Балева.

Създадена през 1999 г., „Пролетта на поетите“ е значимо франкофонско събитие, което има за цел да отдаде почит на поезията и нейните разнообразни форми на изява. Всяко издание на инициативата поставя акцент на тема, която да вдъхнови писането на стихове. Темата тази година е красотата.

Входът е свободен до запълване на местата в залата. Организаторите молят желаещите да присъстват да се регистрират тук.

Снимка: Librairie Lucioles

Серж Пе е френски поет. Неговите произведения са силна и оригинална артикулация между писането и ораторството. От 70-те години той създава „поезия на действията“, където ритмичното изобретение минава през ресурсите на тялото и отваря поемата към други форми на изкуството, на кръстопътя на изпълнението, на инсталационното изкуство и звуковата поезия. Той също така гравира много от своите стихотворения върху пръчки, като по този начин свързва писането с движението на марша, за да направи от поетичното мислене акт. Награден е с Националната награда за поезия и наградата Аполинер през 2017 г. Много поети и интелектуалци му отдават почит.

 

Снимка: Barzanò e Zanardo

Киара Мюла, възпитаничка на Академията за изящни изкуства в Болоня, е една от най-представителните артистки на изкуството-действие на XXI век. Във връзка със събитията и трагедиите на нашите общества тя създава отделни форми на изкуство, които са в сферата на артистичните представяния. Реализира четения-действия съвместно със Серж Пе.