fb
БългарияНовини

Кампанията „Стара хартия за нова книга“ 2018 започва в Бургас

3 мин.

В Бургас стартира тазгодишното издание на националната инициатива „Стара хартия за нова книга“, протичаща с медийната подкрепа на „Аз чета“. За втора поредна година градът е домакин на каузата, която учи децата да се грижат за природата и ги мотивира да четат. Събитието ще протече под надслов „Почисти и прочети“ на 8 септември между 10:00 и 14:00 ч. в Приморския парк, пред Пантеона.

Регламентът на „Стара хартия за нова книга“ гласи, че всяко дете, което доведе възрастен придружител с поне 5 кг стара хартия за рециклиране, ще получи нова детска книга по избор, както и подаръци от партньорите на празника. А тези, които предадат допълнителни 5 кг хартия, ще бъдат възнаградени с втора книжка на екотематика – новото специално издание на „ЕКОПАК България“ АД „Грийн тийн“. Това значи, че независимо от количеството предадена хартия децата могат да получат максимално две книги.

Всички участници в събитието ще се насладят на спектакъла „Цирк“ от „Театъра на приказките – София“. Постановката е носител на награда, връчвана от посланика на Холандия в България, и е представяна пред международно жури на престижни фестивали за куклено изкуство в Италия, Швейцария, Холандия, Португалия, Франция, Испания и др.

За настроението на присъстващите ще се погрижат още детски и тийнейджърски групи и танцови състави, сред които клуб по спортни танци „Бургас 75“, „The next crew“ от брейк клуб „Бляк стайл“, детска фолклорна формация „Тракийче“ към Народно читалище „Любен Каравлов“, талантите от Народно читалище „Пробуда“, вокална група „Слънчеви капки“, музикален клуб „Чародейци“ и модерен балет „Фрея“ към Народно читалище „Фар“, Вокална група „Сезони“, детска фолклорна формация „Шарени гайтани“, детска фолклорна танцова формация „Радост“, театрална школа „Детско царство“ и танцова школа „Калиопе Денс“ от Центъра за подкрепа на личностното развитие – Бургас.

През 2017 г. кампанията се проведе за първи път в Община Бургас. Тогава общо 1100 деца от Бургас предадоха 6 тона стара хартия за рециклиране и така спасиха от изсичане 78 дървета. В замяна малките екоактивисти получиха повече от 1500 нови книги.

След Бургас националната екоинициатива „Стара хартия за нова книга“ ще посети още Хасково на 9 септември, София на 16 септември, Русе на 23 септември, Плевен на 24 септември и Пловдив на 29 септември.

Средствата от събраната стара хартия в Бургас и в другите пет града ще бъдат използвани за публикуване на специалното издание на кампанията „Грийн тийн“, предварително осигурено от „ЕКОПАК България“ АД.

Кампанията е организирана от „ЕКОПАК България“ АД и Книжен център „Гринуич“ и се провежда с подкрепата на Община Бургас и Регионалната библиотека „П. К. Яворов“.