fb
БългарияНовини

ГДБОП удари „Читанка.info“!

2 мин.
chitanka

chitankaСлужители на ГДБОП са иззели сървъра, съдържащ цялата база данни на сайта Chitanka.info, а срещу шестчленна група е образувано дознание. Това съобщава агенция Фокус, цитирайки пресцентъра на МВР. Операцията на служителите от сектор “Компютърни престъпления и интелектуална собственост” в ГДБОП е проведена под прякото ръководство на Софийска районна прокуратура.

В момента домейнът на некомерсиалната електронна библиотека пренасочва към торент-тракера The Pirate Bay.

Операцията е проведена от спецполицаите от сектор “Компютърни престъпления и интелектуална собственост” в ГДБОП, под прякото наблюдение на СРП. Акцията е реализирана след разследване по сигнали на ощетени – Асоциацията “Българска книга”, Съюзът на преводачите в България и редица издателски къщи. 

В хода на разследването е установена шестчленна престъпна група, която действала при строго изградена йерархия и функции от различни градове в България. При предприетите действия на покрив на обществена сграда в София антимафиотите открили сървъра, на който е поддържан интернет сайтът. Сървърът бил поставен в специална кутия и по този начин достъпът до него бил затруднен. Разследващите установили, че “виртуалната библиотека”, от която се теглели пиратските литературни произведения, е укрита в помещение на печатница в София.

В хода на претърсванията са иззети сървъри и компютърни системи с пиратското съдържание, пише Фокус. Всеки месец престъпната група добавяла над 600 нови заглавия на книги от български и чуждестранни автори, речници, учебници и други. По данни на спецполицаите, чрез нелегалния сайт, който е действал повече от две години, са нанесени щети на българската култура и книгоиздателска дейност за милиони левове. 

Само преди месец служителите на ГДБОП предотвратиха незаконно разпространение на книги без съгласието на правоносителите в Русе. Тогава бе задържан 26-годишен, който чрез интернет сайт http://bookbg.net/ продавал срещу sms на цена от 4.80 лева сканиран вариант на произведенията.

Видео от операцията на полицията можете да видите тук.