fb
НовиниПо света

Гениалният учен Стивън Хокинг почина на 76 години

4 мин.

Легендарният учен Стивън Хокинг почина на 76 години в дома си в Кеймбридж рано тази сутрин, съобщава BBC. Световноизвестният британски астрофизик със световна слава оставя безценно наследство с откритията си, свързани с черните дупки, Вселената и нейното зараждане. Той е автор на множество научни трудове и няколко книги, най-популярната сред които е „Кратка история на времето“ (изд. „Бард“) от 1988 г.

Стивън Хокинг

Когато е на 22 години, професор Хокинг е диагностициран с рядкото заболяване амиотрофична латерална склероза и лекарите му дават надежда само за още няколко години живот. Прогнозите обаче не се сбъдват и макар физическото му състояние да се влошава прогресивно, името му остава завинаги в историята на човешкия прогрес.

Изявлението на трите му деца Луси, Робърт и Тим гласи:

Изключително сме натъжени, че баща ни почина днес. Той беше велик учен и изключителен човек, чиято работа ще живее години наред. Веднъж ни каза: „Вселената нямаше да е толкова значима, ако не беше дом на хората, които обичаш“.

Те възхваляват куража и постоянството му, както и неповторимия му ум и чувство за хумор, вдъхновили милиони хора по света.

Професор Хокинг е първият учен, създал теория за Вселената, която съчетава теорията за относителността и квантовата механика. Негово откритие също е, че черните дупки „пропускат“ енергия и се свиват до изчезването си – явление, известно днес като „лъчение на Хокинг“. Съвместната му работа с математика сър Роджър Пенроуз доказва, че теорията на относителността на Айнщайн предполага как времето и пространството започват с Големия взрив и свършват с черните дупки.

Освен като гениален учен Стивън Хокинг доби популярност и в други области – с участието си в телевизионни предавания като „Семейство Симпсън“ и „Теория за големия взрив“. Животът му вдъхнови и филма „Теорията на всичко“ с Еди Редмейн в главната роля, донесла на актьора „Оскар“ през 2014 г.

Бенедикт Къмбърбач (ляво) и Еди Редмейн (дясно) – двамата актьори, превъплътили се в образа на Хокинг


Факти за живота на Стивън Хокинг

  • Роден е на 8 януари 1942 г. в Оксфорд, Англия
  • Приет е да учи естествени науки в университета в Оксфорд през 1959 г., след което записва докторантура в Кеймбридж
  • През 1963 г. е диагностициран с рядко заболяване на нервната система и му дават две години живот.
  • През 1974 г. създава теория за черните дупки, наречена „лъчението на Хокинг“.
  • Книгата му „Кратка история на времето“ от 1988 г. е продадена в над 10 млн. копия.
  • В края на 90-те години му предлагат рицарско звание, но 10 години по-късно става ясно, че Хокинг го отказва заради казус, свързан със спонсорирането на научните изследвания от правителството на Обединеното кралство.

Тим Бърнърс-Лий, основоположник и създател на World Wide Web, бе един от първите, изразили съболезнования по повод кончината на Хокинг:

Изгубихме колосален ум и невероятен дух.
Почивай в мир, Стивън Хокинг.

 

Професор Стивън Тууп, ректор на университета в Кеймбридж, където Хокинг е учил и работил, го нарече „уникална личност“, която ще бъде запомнена с „топлота и обич“. Той добави:

Неговият изключителен принос за научното познание и популяризирането на науката остава като огромно наследство. Личността му беше вдъхновение за милиони хора.

 

Стив Возняк, съосновател на Apple, също коментира публично загубата:

Почтеността и отдадеността на науката на Стивън Хокинг го поставят над брилянтността.

 

Сатя Надела, изпълнителен директор на Microsoft, сподели:

Днес изгубихме един велик човек. Стивън Хокинг ще бъде запомнен с невероятните си научни постижения. Той създаде сложни теории и ги направи достъпни за масите. Ще го запомним и с необикновения му дух и безграничен устрем да разбере напълно Вселената въпреки пречките, които срещаше.

Снимки: BBC