fb
Големите

Жорж Санд – първата феминистка

3 мин.
George Sand

George Sand„Най-голямото щастие в живота е да обичаш и да бъдеш обичан”

Първия път, когато попаднах на книга от Жорж Санд, беше преди години в едно горещо лято, което като ученичка прекарвах при баба и дядо. Всичките ми следобеди протичаха по един и същи начин, ровейки се сред богатата библиотека на баба и търсейки да прочета нещо интересно. Именно там се запознах с повечето класически автори… но днес си говорим за Жорж Санд. Една писателка, която незнайно защо, въпреки че е почти съвременничка на Джейн Остин и пише наистина страхотни романи, не е особено популярна. А нейните творби оказват влияние върху писатели като Достоевски, Лев Толстой, Гюстав Флобер и Марсел Пруст.

Но ако все пак с това класическо вестникарско заглавие съм успяла да привлека вниманието ви, то отделете няколко минути и се запознайте с образа на Жорж Санд – съпруга, майка, любовница, писателка, бунтарка. И сега да започна както трябва… Жорж Санд е родена на 01 юли 1804 г. под името Амандин Орор Люсил Дюпен. Нейният баща е незаконен пра-правнук на полския крал Августус II, а майка й обикновена гражданка. Орор е родена в Париж, но по-голямата част от детството си прекарва при баба си Мари Орор дьо Сакс в Ноант във френската провинция Бери. Едва на 18 години, по тогавашен обичай, тя се омъжва за барон Дюдеван, от когото има две деца.  В някои от писмата от началото на брака им, тя описва любовта към съпруга си и възторга от брака си с любим човек. В последствие явно ролята на съпруга обаче не понася на нейния характер и през 1831 г. тя напуска съпруга си. Официално раздялата им е документирана през 1835 години, като Орор взема и двете деца при себе си.

Indiana

В историята Жорж Санд остава известна, освен с романите си, със скандалното си поведение (поне за онова време). Обличала се е в мъжки дрехи, пушела е пури и е посещавала места, достъпни само за мъже. Сред многобройните й връзки най-забележителната е тази с Шопен. Други известни нейни любовници са Проспер Мериме и Алфред дьо Мюсе.

Началото на нейната писателска кариера започва с връзката й с писателя Жул Сандо. Заедно те публикуват статии за Le Figaro под псевдонима Жул Санд.  Съвместно под този псевдоним те издават романа „ Роуз и Бланш”. След това самостоятелно тя публикува романа „Индиана” под името Жорж Санд, което използва до края на живота си и остава известна с него. Именно „Индиана” й носи слава. След като го прочита Алфред дьо Мюсе и пише възторжено писмо, с което поставя началото на страстна връзка между тях.

Жорж Санд написва над 20 романа, но най-голяма популярност и слава й носят провинциалните романи като „Малката Фадет”. Романът е издаван в България преди години и ако моето проучване е правилно, последно през 1981 година. Със сигурност ще е актуален и днес, особено за всички тинейджърки, които могат да научат какво означава да си истинска жена.

За мен Жорж Санд е жена, която е искала да бъде щастлива и да бъде свободна. Пренебрегнала е всички порядки и предразсъдъци и се е борила за своите права. Тази забележителна личност умира на 8 юни 1872 г., когато е на 71 г.