fb
БългарияНовини

Георги Бърдаров: Да простиш наистина е безумно трудно

5 мин.

Да кажеш „прощавам ти” е сравнително лесно, да простиш наистина е безумно трудно. Понякога това е битка в самия теб до последния ден и последната нощ в живота ти. Вярвам, че ако можем да простим първо на себе си, ще можем да простим и на другите хора. Вярвам в прошката, но в същото време смятам, че е най-трудното нещо, което може да направим. Това каза Георги Бърдаров при представянето на новия си роман „Absolvo te” (изд. Musagena) в рамките на кампанията #ВкъщиСъмИЧета. Дванадесетата онлайн среща е организирана от Регионална библиотека „Христо Ботев” и най-големия сайт за четене и книги в България „Аз чета”.

Още когато се появява идеята за новата книга, Бърдаров знае, че основният акцент ще бъде върху най-висшата добродетел – прошката – и търси заглавие, което да носи този лъч светлина. Тогава се появава латинският израз „Аbsolvo te”, което в превод означава „опрощение на греховете”, а обяснението избира да разкрие под линия, едва на последната страница.  

„Самият аз прощавам много трудно. Досега съм направил много грешки и когато се връщам към тях, разбирам колко съм бил слаб, за да се поддам. Чрез този роман исках да се пречистя”, допълни писателят. За него вярата е изключително важна, определя я като нещо интимно, което човек усеща в душата си. Сила, която може да обединява хората, а религията да разделя.

„Не вярвам за съжаление, че някога ще преодолеем тази безумна глупост да се разделяме, мразим и да се избиваме”, категоричен е преподавателят по етно-религиозни конфликти. Именно работата му като преподавател го насочва към тематиката в новата книга. „Absolvo te” разкрива две сюжетни линии – за арабо-израелския конфликт и Холокоста.

„Арабо-израелският конфликт е най-типовият, емблематичен пример за абсолютната еманация на човешкото безумие. Два народа, които знаят, че произхождат от един и същи човек, но и до днес продължават да се избиват по особено жесток начин. Конфликт, който показва точно тази безумна страна на разделението и манипулацията, на която сме толкова лесно податливи”, обясни Бърдаров. Втората тема е за Холокоста, концлагерите и Втората световна война.

„Имам две причини да се спра на тази преекспонирана тематика – едната е да изследвам начина, по който даваме път на злото, което е във всеки един човек. Много ми беше интересно, странно и любопитно да разбера, че голяма част от нацистките офицери са съвсем обикновени хора, разбира се има и някои от тях, които са със садистични наклонности. Останалите обаче са напълно манипулирани да се включат в тази адска машина и го правят с ясно съзнание, че отиват да си свършат работата, а след това се прибират вкъщи и с тези, същите ръце, галят децата и прегръщат жените си. Те водят двойствен живот. И на мен ми беше интересно как тези два свята съжителстват в един човек. Всъщност се оказа, че това е изключително лесно – те си изпълняват задълженията. Вярват, че това е врагът, който им пречи да живеят добре. Отиват, свършват си работата и се прибират”, разказа авторът. Втората причина да избере тази тема е нещо, което прави главният герой – нещо, което е невъзможно при невъзможни условия. „Исках той да го направи само защото иска да живее и иска секунда живот и обича живота. И по време на писането, и при работата ми осъзнах, че има едно единствено нещо, за което си заслужава да дадеш всичко и невъзможното дори – това е животът”, каза още Георги Бърдаров.

Той сподели, че винаги в героите си влага по нещо от себе си.

„Аз съм оптимист, весел човек и до болка съм влюбен в живота. Затова винаги съм се борил – защото искам да имам още секунда живот”, категоричен е писателят.

Заради веселия си характер Бърдаров би искал да избяга от тежката тематика за войната, когато се появи вдъхновението за следващата книга и да се опита да разсмее читателите с оптимистичен роман, пълен с усмивки.

Запис на целия разговор можете да гледате тук:

Георги Бърдаров е доцент, д-р в СУ „Св. Климент Охридски”, зам.-декан на Геолого-географски факултет и ръководител на катедра „Социално-икономическа география”. Специалист по демография и етно-религиозни конфликти. През 2016 г. печели писателското риалити „Ръкописът”, а  романът му „Аз още броя дните”, написан по действителен случай за блокадата на Сараево по време на Босненската война, се превърна в бестселър. Автор е и на книгите „27 велики футболни истории” и „За петата ракия – Дядо”. Днес, четири години след хитовия дебют на Георги Бърдаров „Аз още броя дните“, читателите се радват и на втория роман на писателя „Absolvo te“.

Можете да поръчате „Absolvo te“ и други ненамалени продукти от Ozone.bg с 5% отстъпка, като ползвате код azcheta20q4 при завършване на поръчката си. Вижте всички кодове за отстъпка за читателите на “Аз чета”.