fb
БългарияНовини

Георги Господинов: Будният буди! Бавно и невидимо, неусетно

2 мин.

„Будният човек сам е будител, без да знае, без да има претенцията за това. Будният буди! Бавно и невидимо, неусетно. (Усетят ли го, тежко̀ му.) Затова бавно и невидимо, неусетно будете!“, написа в профила във Facebook писателят Георги Господинов. Това беше и неговият поздрав към всичките му последователи в социалната мрежа, по случай 1 ноември – Ден на народните будители.

В навечерието на празника, един от най-популярните съвременни български творци се включи и в събитието на Столична община, посветено на 250-ия ден от началото на войната в Украйна – „Четем за свободата“. Пред паметника на Съветската армия в „Княжеската градина“, Господинов прочете откъс от речта на украинския писател Серхий Жадан, произнесена във Франкфурт.

Снимка: Етюд-и-те на София

Как войната променя нашата представа за време и пространство.
„Какво най-напред променя войната? Усещането за време, усещането за пространство. Много бързо се променя контурът на перспективата, контурът на времевата продължителност. Човекът в пространството на войната се опитва да не си прави планове за бъдещето, опитва се да не мисли какъв ще бъде светът утре. Тежест и значение има само това, което става с тебе тук и сега, смисъл имат само тези неща и хора, които ще са с тебе най-много до утре сутринта – ако ти оцелееш и се събудиш. Основната задача остава да оцелееш, да се промъкнеш с още едно денонощие напред. … “ И това – „От края на февруари, тоест от началото на това клане, ясно се усеща как времето губи привичния си ритъм и течение.“ Толкова болезнено близо до едно изречение от Времеубежище „На 1 септември 1939 рано сутринта дойде краят на човешкото време.“

(превод Албена Стаменова)

На стълбите пред монумента е разположена инсталация с кориците на емблематични книги. Включени са „1984“ на Джордж Оруел, „Всичко свое нося със себе си“ на Херта Мюлер, „Задочни репортажи за задочна България“ на Георги Марков, „Русия на Путин“ на Анна Политковская, „Книга за смеха и забравата“ на Милан Кундера, „Архипелаг ГУЛаг“ на Александър Солженицин, „Пътувания из Украйна и Русия“ на Йозеф Рот, „Майстора и Маргарита“ на Михаил Булгаков, „Време секънд хенд“ на Светлана Алексиевич и др.

В литературното четене се включиха още писателите Здравка Евтимова, Теодора Димова, Георги Бърдаров, проф. Амелия Личева, Светлозар Желев и заместник-кметът на Столична община Мирослав Боршош.