fb
НовиниПо света

Георги Господинов е гост на първия Европейски литературен фестивал в Лондон

3 мин.

Писателят Георги Господинов покорява английската столица с дискусии и представяния. Докато всички със стаен дъх очакваме да бъде обявен тазгодишният носител на наградата Международен Букър и все по-реален ни се струва шансът това да е Господинов, английският превод на „Времеубежище“, дело на Анджела Родел, печели сърцата на читателите от Острова.

На 18 май, Георги Господинов и Анджела Родел ще участват в дискусията на шестимата финалисти, водена от Мерве Емре, професор в Оксфорд, автор за Ню Йоркър и други издания. Срещата ще се проведе в култовата сграда Southbank Center на брега на Темза.

Във финалната седмица преди обявяването на Международния Букър 2023 българският писател ще е сред първите участници в дебютното издание на Европейски литературен фестивал в Британската библиотека. Събитието събира много от най-големите европейски разказвачи на истории за един забележителен, незабравим уикенд, за да представят и да обсъждат литературата и големите идеи, определящи днес техните страни и Европа.

„Това е уникална възможност да се съберем, за да се насладим на някои от най-добрите издания на европейски проза и поезия в английски превод и да гарантираме, че културните мрежи и обменът между Великобритания и Европа продължават да процъфтяват, докато проправяме нови пътища и се справяме с предизвикателствата на нашето време. Панели и представления се провеждат в рамките на два дни, всеки с различни автори и теми, а нашият звезден състав включва изключителни писатели от над 27 държави“, допълват организаторите.

Господинов ще говори още в първия ден от фестивала – 20 май, от 12 ч., като част от встъпителната сесия „Истории от Нова Европа“. В нея ще се засегнат въпроси свързани с тенденциите и жанровете на европейската литература днес, има ли все още такова нещо като европейска литература (имало ли е някога?) и как се е променило не само след падането на Берлинската стена, но и след Covid, Brexit и войната на Русия срещу Украйна. Дали изобщо може да се говори за национални или регионални литератури, изчезна ли най-накрая за писателите старото разделение изток-запад и вярват ли писателите че имат роля в дефинирането на идеите на Европа днес – трябва ли да бъдат обществени активисти или все още могат да бъдат просто писатели? 

Заедно с Господинов, в дискусията ще участват Виола Ди Градо от Италия, Жофия Бан от Унгария, Ян Карсън от Ирландия и Витолд Шабловски от Полша. Водещ ще бъде Роузи Голдсмит. След това в програмата на фестивала са включени теми като свободата да пишеш, войната и нейните последици, истории за езика и превода и бъдещето на европейската литература.


Можете да намерите „Времеубежище“ с отстъпка в Ozone.bg.

Вижте още:

Георги Господинов и Анджела Родел са номинирани за Международния „Букър“ 2023

Георги Господинов се нареди до Орхан Памук и Олга Токарчук в краткия списък за европейска награда

15 цитата от „Времеубежище“ на Георги Господинов