fb
БългарияНовини

Георги Лозанов: Библиотеката е Дом на прочетите

2 мин.

„Всяка година, когато се кача на тази сцена, се старая да наричам библиотеките по различен начин и този година избрах да ги нарека Дом на прочетите. Всяка книга носи своя прочит както на всяко поколение, така и на всеки индивид. Всичко това създава тяхната идентичност и физиономия, и може да създаде лицето на една нация. Затова библиотеката е преди всичко място за генериране на нови прочети“,  каза доц. Георги Лозанов по време на официалното връчване на шестите годишни награди на Фондация „Глобални библиотеки“ – България. Преподавателят е и председател на журито по изобр на победителите в четирите категории: публична институция, спомощестовател, регионална и национална медия.

Според доц. Лозанов библиотеките трябва по-често да се обръщат към медиите като партньори, на които непрекъснато да дават информационен повод да ги отразяват. От страна на медиите пък Лозанов е категоричен, че задължително трябва да имат предаване, посветено на библиотеките.

Телевизионното предаване „Библиотеката“ по БНТ е и тазгодишният носител на приза в категория „национална медия“. Наградата получи редакторът на предаването Даниел Ненчев, а продуцентът и водещ Анна Ангелова се включи с видеопослание.


За регионална медия беше отличено радио „Фокус“ – Кюстендил.

Наградата за публична институция отиде при Школа по Изобразително изкуство към „Център за подкрепа за личностно развитие“ – Ихтиман, за спомащестовател бяха връчени две награди – на издателство „Ентусиаст“ и благотворителната инициатива „Чрез спорт към знание“.

Акцент в програмата на седмия национален форум беше дискусията на тема „Лидерство в библиотеките“. В разговора се очертаха отличените черти на лидерите в библиотеките и необходимостта от тях. Панелисти в дискусията бяха Силвия Павлова – директор на Регионална библиотека „Христо Ботев“ – Враца, Албена Ихтиманска – директор на общинска библиотека „Паисий Хилендарски“ – Самоков, Анелия Спасова – библиотека при НЧ „Съзнание-1927“ – Долни Вадин, и Соня Първанова от библиотеката при НЧ „Христо Ботев-1898“ – Рила. Модератор на дискусията беше изпълнителният директор на Фондация „Глобални библиотеки“ Спаска Тарандова.


Специални гости на двудневния форум са Ясмина Нинков – директор на Градската библиотека в Белград, член на Регионална девизия – Европа на ИФЛА, и д-р Драгош Неагу – директор на библиотеката в Браила и председател на Националната асоциация на библиотекарите и обществените библиотеки в Румъния.

Форумът откри Михаил Бояджиев, председател на УС на ФГББ

Програмата на форума продължава днес с ателиета по Лидерство с Жюстин Томс, Марина Стефанова, Ива Бонева, Цветелина Нешкова и Спаска Тарандова.